Protestantse Kerk: “Noodhulp is onvoorwaardelijk”

Volgens De Groot moeten we blijven opkomen voor mensenrechten: “Iedereen moet aanspraak kunnen maken op de primaire levensbehoeften. Eten, drinken, hygiëne en een geschikte slaapplaats zijn noodzakelijk om te kunnen overleven. Bed, bad en brood moet je niet verdienen, maar zijn het absolute minimum voor ieder mens.”   Naar aanleiding van een klachtVerder lezenEuropees Comité: Overheid moet ook uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen van de Protestantse Kerk in Nederland oordeelde het Europees Comité voor Sociale Rechten op 9 juli 2014 dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat niemand in het land verstoken blijft van voedsel, kleding en onderdak: bed, bad en brood. Dat geldt ook voor afgewezen asielzoekers; zij moeten worden opgevangen en niet op straat gezet. De uitspraak is heel belangrijk voor ongedocumenteerde mensen.   Wat De Groot betreft geldt dit uitgangspunt tien jaar later nog steeds: “Burgerlijke verworvenheden en instituties moeten we blijven verdedigen en we moeten met elkaar in gesprek blijven.” Hij zegt dan ook pal achter het initiatief van Pim Fischer, de advocaat van de Protestantse Kerk in Nederland te staan, die nu ongedocumenteerden bijstaat die getroffen worden door de afschaffing van de bed-bad-broodregeling.   Daarnaast benadrukt De Groot dat de hulp van onder andere de Pauluskerk, maar ook het Leger des Heils en stichting ROS van cruciaal belang zijn: “Zonder deze organisaties zou een zeer kwetsbare groep mensen compleet aan hun lot worden overgelaten.”  lees verder
 
Bid voor de inwoners van Noord-Syrië 

Vorige week hebben rebellen een groot deel van Aleppo, de grootste stad in Noord-Syrië, ingenomen. “De situatie verandert om de paar uur”, zegt een bezorgde ds. Selimian, voorganger van een gemeente in Aleppo. “Mensen maken zich zorgen over hun veiligheid en of er straks nog wel voldoende voedsel is. Onze kerk heeft voedselpakketten klaarstaan om uit te delen aan degenen die dat het meest nodig hebben.” 

Ook de Raad van Kerken in het Midden-Oosten, partner van Kerk in Actie, maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de inwoners. “Het lijkt wel of het Midden-Oosten nooit het pad naar vrede en stabiliteit zal vinden”, is te lezen in een statement in hun wekelijkse nieuwsbrief. 

Bidden voor Syrië 

Ds. Karin van den Broeke, programmaleider van Kerk in Actie, schreef een gebed voor de inwoners van Noord-Syrië. Bid mee: 

God van Abraham, Isaak en Jakob, God van Sara, Rebekka, Lea, Rachel, U die zich betrokken weet bij ieder mensenkind op aarde, ontferm U over al uw mensenkinderen in het Midden-Oosten. God, verbijsterd horen we hoe Noord-Syrië opnieuw ten prooi valt aan geweld. Zware gevechten, bombardementen, een ziekenhuis onder vuur, honderden doden, honderdduizenden mensen in angst. In een land dat al zo lang verscheurd wordt door oorlog brokkelen de rijke geschiedenis en cultuur stukje bij beetje af. God, in deze dagen van Advent, waarin wij tot inkeer en bezinning komen, waarin wij verlangend uitzien naar Uw komst in ons bestaan: schenk Uw licht daar waar het duister zo tastbaar is. Wees bij ieder in Syrië die verlangt naar vrede. Help inwoners om elkaar op te blijven zoeken, om elkaar te blijven vertrouwen,  om elkaar te blijven steunen. Geef moed aan mensen, toon hen dat het nooit vergeefs is om met uw toekomst voor ogen te leven. Wees bij de Syrische gemeenschap in Nederland, dat zij hun verdriet en onmacht kunnen delen met anderen om hen heen. Wijs ons allen de weg voorwaarts, dat er ooit een dag van vrede zal komen, in Syrië, in het Midden-Oosten, wereldwijd. 

Amen 

 lees verder
 
Nu beschikbaar: online adventskalender voor kerkwebsites

In de online adventskalender van Petrus verschijnt elke dag een nieuwe inspirerende bijbeltekst, korte overdenking en prikkelende video. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de dagelijkse adventsmailing en ontvangen de content dan rechtstreeks in hun mailbox. Gemeenten die de kalender op hun eigen website willen plaatsen, kunnen dat eenvoudig doen middels een widget. Ga voor de instructie voor de webmaster naar protestantsekerk.nl/widget.

Samen op zoek gaan

Met het thema ‘Als nieuw! Leven in het licht’ sluit de kalender aan bij het jaarthema van de Protestantse Kerk. Met Advent verheugen we ons erover dat God ons als kwetsbaar kind nabij komt. In het donker van deze wereld is het bemoedigend dat het licht van het koninkrijk al zichtbaar wordt

Auteurs

Aan de online kalender werkten verschillende predikanten en theologen mee: Leon van den Dool, Anne-Meta Kobes-Gerritsen, Marleen van der Louw en René de Reuver. Met prikkelende vragen en openhartige inkijkjes nemen zij de lezer/volger mee op weg naar Kerst.

>> Bekijk de instructie

De online adventskalender komt dit jaar ook weer beschikbaar via de kerkapp van DonkeyMobile. Beheerders van de app vinden de kalender binnenkort in de Donkey Inspire-omgeving.

Adventskalender uitdelen? Bestel nu

Je kunt de papieren adventskalender 'Aan tafel, plek voor iedereen' voor 1 euro per stuk bestellen voor al je gemeenteleden. Bestel de adventskalender

 lees verder
 
Nieuw! Keuzehulp voor christelijke jeugdwerkmethoden

Methoden per leeftijd

Per methode is een korte beschrijving en een inschatting van de kosten te vinden. De indeling is als volgt:

Keuzehulp speciaal voor tienermethoden

Daarnaast is er voor methoden gericht op tieners een praktische keuzehulp ontwikkeld. Deze tool helpt jeugdwerkvrijwilligers om snel en eenvoudig een methode te vinden die past bij hun gemeente en de behoefte van hun tieners. Door een paar vragen te beantwoorden – bijvoorbeeld over de voorkeur voor actieve of gespreksgerichte werkvormen en het gewenste niveau van bijbelkennis – krijgen vrijwilligers direct advies over methoden die aansluiten bij hun situatie. 

Waarom focus op tieners?

De keuzehulp richt zich specifiek op methoden voor tieners. Uit de statistieken van de website van de Protestantse Kerk blijkt dat hier veel naar gezocht wordt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jeugdwerkvrijwilligers vaak enthousiast zijn over hun taak, maar dat tijdgebrek door werk en gezin een uitdaging vormt. De keuzehulp en methode-overzichten spelen hierop in door een snelle en effectieve manier te bieden om kwalitatieve materialen te vinden die passen bij de visie van de gemeente. 

Benieuwd welke methode het beste bij jouw gemeente past?

Doe de test!

 lees verder
 
Christelijke geschenken om cadeau te doen tijdens Advent en Kerst

Christelijke kerstgeschenken Kerst 

Tijdens de adventsperiode of kerstnachtdienst iets geven aan de aanwezigen? Er zijn diverse christelijke kerstboekjes beschikbaar. Bijvoorbeeld

  • Het boekje ‘De prinses zonder kroon’. In dit boekje wordt op een laagdrempelige wijze uitgelegd waarom mensen wereldwijd Kerst vieren.
  • De raamsticker ‘Joy to the world’ (zie foto) misschien geschikt. Een hoopvolle tekst die mensen op het raam kunnen plakken. Als gemeente kan je hier je eigen kerstgroet aan toevoegen.

Bestel de kerstgeschenken hier

Daarnaast zijn er bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap diverse kerstboekjes voor kinderen te koop. 

Geschenkboekje rouw 

Het geschenkboekje 'Voor wie los moet laten' is bedoeld voor nabestaanden of mensen voor wie een afscheid nabij is. Het boekje bevat gebeden, citaten, overdenkingen en korte verhalen van onder andere Margriet van der Kooi, Marleen van der Louw en Werner Pieterse. Zij geven woorden aan gemis en rouw, maar ook aan hoop, troost en vertrouwen. Mooi om bijvoorbeeld te geven tijdens pastorale bezoeken of tijdens de laatste zondag van het kerkelijk jaar. 

Boekje 'Voor wie los moet laten' | Doos met 26 stuks | 75 euro

 

Cadeauboekje doop 

In het boekje ‘Een nieuw begin’ geven dominees allerlei suggesties voor geloofsopvoeding. Een leuk boekje om cadeau te geven bij de (kinder) doop. Tips voor aan tafel, bij het opstaan en slapengaan, en ideeën om de verschillende momenten in het (kerkelijk) jaar aan te grijpen om met extra aandacht vorm te geven aan je levensovertuiging. Er is ook aandacht voor de betekenis van de doop en mogelijke alternatieve rituelen.  

Boekje 'Een nieuw begin' | Doos met 26 stuks | 75 euro

 lees verder
 
Doe mee aan de actieweek voor de Voedselbank!

Actieweek in januari

Veel kerkelijke gemeenten zamelen het hele jaar spullen voor de voedselbank in. Toch wil de Protestantse Kerk in de tweede week van januari een extra actieweek houden, omdat in de maand januari normaal gesproken minder binnenkomt dan in andere maanden. Terwijl januari juist vaak een dure maand voor veel mensen is.

Hoe gaat de actie in zijn werk?

  1. Vul in de actieweek dozen voor de Voedselbank
  2. Lever ze na de actieweek in bij een Voedselbank bij jou in de buurt
  3. Eventueel kun je dozen van Kerk in Actie bestellen voor deze actie. Zie formulier.

Suggesties producten

Producten waar de klanten van de Voedselbank behoefte aan hebben, zijn:

  • Zonnebloemolie of olijfolie
  • Groenteconserven 
  • Soep in blik of zak 
  • Zilvervliesrijst 
  • Volkorenpasta 
  • Houdbare halfvolle melk 
  • Vis in blik 
  • Koffie of thee 
  • Couscous 
  • Havermout 

Inleverpunt voedselbank worden

Wil je als gemeente niet alleen in januari de Voedselbank ondersteunen? Word dan inleverpunt voor de Voedselbank en zet je deur minimaal 1 keer per week open voor iedereen die in actie wil komen tegen armoede in Nederland. Lees meer hierover!

Aanmelden Actieweek 2025

Laat via onderstaand formulier weten dat je meedoet aan de actieweek.

Formulier

Actieweek 2025  lees verder
 
Protestantse Kerk zoekt nieuwe scriba. Denk mee! 

De huidige scriba, ds. René de Reuver, stopt op 1 juli 2025 met zijn werkzaamheden. Daarom zoekt de Protestantse Kerk in Nederland een nieuw ‘gezicht van de kerk’, die de Protestantse Kerk vertegenwoordigt in het publieke domein en mede leidinggeeft aan de kerk. 

Leidinggeven aan de kerk 

De scriba is adviseur van de generale synode en lid van het moderamen (dagelijks bestuur van de synode), doordenkt vraagstukken die in kerk en samenleving aan de orde zijn, jaagt het kerkelijke gesprek daarover aan en zoekt actief naar mogelijkheden om deel te nemen aan het debat in de samenleving. Als lid van het bestuur van de dienstenorganisatie is de scriba verantwoordelijk voor de verbinding van het door de synode vastgestelde beleid en de uitvoering ervan door de dienstenorganisatie. 

Wie zoeken we? 

Sollicitanten voor de functie van scriba zijn predikant in de Protestantse Kerk in Nederland en hebben ervaring als gemeentepredikant. Ze zijn verbinder, beschikken over goede communicatieve eigenschappen en weten welke theologische en maatschappelijke vraagstukken spelen binnen en buiten de kerk. Ds. Trijnie Bouw, preses van de generale synode, kijkt uit naar een goede samenwerking met de nieuwe collega: “Op een plek waar alle lijnen samenkomen en ieder perspectief telt, is het een prachtige uitdaging om samen te zoeken naar goede en nieuwe wegen voor Gods kerk in deze tijd en deze wereld.” 

Denk mee 

Ben jij of ken jij een predikant in de Protestantse Kerk die de breedte van de kerk kent en zich daarin gemakkelijk weet te bewegen? Solliciteer naar deze functie of dien namen in van predikanten die volgens jou in aanmerking komen. Je kunt je motivatiebrief en CV, of de namen van personen die jij geschikt acht voor de functie, tot uiterlijk 4 januari 2025 doorgeven via vacatures@protestantsekerk.nl. 

Lees hier de volledige vacaturetekst 

 

 lees verder
 
Luthers studiedocument wil bijdragen aan vernieuwen joods-christelijke relaties

Hoop voor de toekomst 

Het studiedocument Hoop voor de toekomst is een product van de samenwerking van een werkgroep van lutherse theologen uit de zeven wereldregio’s van de Lutherse Wereld Federatie (LWF), inclusief een vertegenwoordiging vanuit de Palestijnse Lutherse kerk. Met elkaar zochten ze naar passende analyses en bewoordingen voor de beladen relatie tussen joden en christenen. Het document beschrijft wezenlijke elementen voor een vreedzaam toekomstperspectief. Het werd aangeboden aan de Assemblee van de LWF in Krakau, najaar 2023. 

Boeiend proces 

Andreas Wöhle, president van de evangelisch-lutherse synode en predikant van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, was een van deze theologen. De totstandkoming van het studiedocument was een spannend proces, vertelt hij. “Ten eerste ligt het thema natuurlijk buitengewoon gevoelig. Ten tweede speelt het in de verschillende wereldregio’s weer anders. Hoe het in Europa speelt weten we wel, maar hoe speelt het bijvoorbeeld in Afrika, Latijns-Amerika en Azië? En hoe loopt dan het gesprek met de vertegenwoordigers van daar, als er ook nog een Palestijnse Lutherse theoloog meedenkt en zijn perspectief inbrengt? Uiteindelijk was het een boeiend proces van zeer intensieve gesprekken.” 

Op een steenworp van Auschwitz 

Die gesprekken begonnen in 2021, in coronatijd, en de eerste bijeenkomsten waren online. Daarna volgden twee fysieke ontmoetingen: in Amman, Jordanië en in Krakau, Polen, ook de locatie van de Assemblee in 2023. Een van de redenen om het studiedocument te schrijven was deze locatie. De stad ligt 'op een steenworp afstand’ van Auschwitz. Veel in de stad herinnert nog aan de vele duizenden joden die daar woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. “We konden als LWF niet op deze plek bij elkaar komen zonder over dit thema te spreken. Ook speelde mee dat binnen de LWF in de 15 jaar daarvoor onvoldoende inhoudelijk over deze relatie gesproken was.” 

Tijdens de assemblee bezochten alle deelnemers, zo’n 800 mensen, voormalig concentratiekamp Auschwitz. 

Welkome aanvulling 

Tijdens de laatste synodevergadering is het rapport Uw koninkrijk kome besproken, over hoe we ons als Protestantse Kerk tot joden en Palestijnse christenen verhouden. Dit lutherse document gaat ook in op de joods-christelijke relaties, en brengt daarnaast de specifiek lutherse geschiedenis in kaart. Wöhle: "Onder meer als het gaat om de verschrikkelijke uitspraken van Luther, waar lutherse kerken zich al tientallen jaren van gedistantieerd hebben, en de statements van lutherse kerken die in de loop van de tijd gedaan zijn. Eigenlijk is het een soort ‘state of the art’ van het luthers spreken over en geëngageerd zijn in joods-christelijke ontmoeting en daaruit voortkomende vraagstukken.” Ook de benadering van de beide documenten verschilt. “Uw koninkrijk kome spreekt vooral door de lens van de diaconale en missionaire partnerorganisaties van de Protestantse Kerk. Hoop voor de toekomst spreekt door de lens van zijnde één kerk met Palestijnse lutherse christenen, die dezelfde belijdenisgeschriften met ons delen. Verder werkt het laatste hoofdstuk van Hoop voor de toekomst meer concreet uit wat zou moeten gebeuren, wat er vanuit de kerk daadwerkelijk aangepakt kan worden. Het is daarmee een welkome aanvulling op Uw koninkrijk kome.” 

Voorbeelden voor de praktijk 

Hoe zou zo’n aanpak eruit kunnen zien? Hoop voor de toekomst doet in het laatste hoofdstuk een handreiking voor stappen die een geloofsgemeenschap zou kunnen nemen om joods-christelijke relaties te voeden. Met het oog op de kerkelijke praktijk geeft Wöhle hier een paar concrete voorbeelden. "Stel bijvoorbeeld een commissie in die de teksten bekijkt die in de zondagse kerkdienst op het rooster staan. Zijn daar vaak verkeerd uitgelegde teksten bij die gebaat zijn bij extra informatie? Ga daarnaast eens na welk catechesemateriaal je kerk gebruikt, en of daar stereotypen in verwoord zijn die je in het licht van de relatie met het jodendom, zoals in dit document verwoord, niet zou willen herhalen. En bekijk of en waar je een concrete ontmoeting met een joodse gemeenschap kunt realiseren.” 

Geslaagd 

In zijn eigen gemeente in Amsterdam gaat Wöhle zelf ook aan de slag met het studiedocument. En ook in het gesprek met synagoge en moskee in de stad speelt het een rol, geeft hij aan. Het doel van het document is volgens hem geslaagd “als we als christenen in het gesprek met de joodse gemeenschap leren om echt te luisteren naar hoe de joodse gesprekspartner zichzelf beschrijft, en af kunnen stappen van de beelden die we in ons hoofd hebben. En als het op een aantal plekken lukt om het joods-christelijke gesprek, inclusief dat over het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, op een andere dan een polemische manier te voeren.” 

De weg naar voren 

Hij vindt het belangrijk om nog te vermelden dat het document vóór 7 oktober 2023 is geschreven. "Na die dag hadden we waarschijnlijk niet meer de formuleringen kunnen vinden die we gezamenlijk kunnen dragen. De formuleringen die we gevonden hebben kunnen hopelijk, als de rook is opgetrokken, behulpzaam zijn om de weg naar voren te beschrijven.” 

‘Hoop voor de toekomst’ is naar alle lutherse kerkenraden gestuurd met de aanbeveling deze in het cursuswerk mee te nemen of erover in gesprek te gaan. Ook andere gemeenten kunnen ermee aan de slag.

Het document is hier te downloaden:Hoop voor de toekomst - Een studiedocument voor het vernieuwen van joods-christelijke relaties

 

 

 lees verder
 
Benoemingen generale synode november 2024 

Bestuur Dienstenorganisatie  

  •  De heer C.J.F.R. Mulder, benoemd als secretaris van het bestuur

Generaal College voor de Ambtsontheffing (GCA)  

  •  Mevrouw J. de Leeuw, herbenoemd als lid van dit college
  •  De heer W. Graafland, herbenoemd als lid van dit college

Generale College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen (GCBG)  

  •  De heer ds. T.R. Schep, benoemd als toegevoegd lid van dit college
  • De heer mr. T. Tanghe, benoemd als lid van dit college

Generale Raad van Advies (GRA)  

  •  Mevrouw dr. C. Karrer, herbenoemd als lid van deze Raad
  •  De heer mr. H.J. Steinvoort, herbenoemd als lid van deze Raad

Protestantse Theologische Universiteit (PThU)  

  •  De heer ds. J.A. van den Berg, benoemd als lid van de RvT
  •  Mevrouw dr. M.C.A. Korpel, bevorderd van universitair hoofddocent OT tot hoogleraar OT
  •  De heer dr. T. Tromp, ingestemd met benoeming tot hoogleraar Diaconaat
 lees verder
 
Opbrengsten Actie Kerkbalans stijgen 

Met de collecten in de Protestantse Kerk werd in 2023 in totaal 30.224.711 euro opgehaald. Dat is ruim twee miljoen euro meer dan in het jaar daarvoor, toen de collecten 28.061.095 euro opbrachten.  

Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk vindt de cijfers bemoedigend: “Het valt op dat minder kerkelijke gemeenten samen meer opbrengen. De kerk staat voor grote uitdagingen, maar gelukkig is er veel solidariteit. De kosten van kerk-zijn dragen we samen.” 

Meer informatie is te vinden op kerkbalans.nl

Kerkbalans is een jaarlijkse actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oudkatholieke Kerk van Nederland en de Evangelische Broedergemeente, waarmee kerkleden in de tweede helft van januari een financiële bijdrage te leveren aan hun eigen plaatselijke kerk. 

 lees verder