Oecumenisch wereldnieuws: spreken over God; God en de Big Bang en geloof in politieke processen

God, avondmaal en seksualiteit

Kunnen we nog over God praten in onze geseculariseerde en plurale samenleving? En zo ja, hoe? En waarom moeten we over God spreken? Deze vragen worden op ons Europese continent en in de kerken soms heel verschillend beantwoord. De scriba en de preses van de synode, ds. René de Reuver en ds. Marco Batenburg, hebben in december 2022 in het Oostenrijkse Bad Vöslau meegepraat over het document Spreken over God. Het is een initiatief van de Gemeenschap van Protestantse Kerken in Europa, waarin de Protestantse Kerk in Nederland participeert. De Gemeenschap werkt ook aan een document over seksualiteit/gender en een over het avondmaal, waaraan resp. ds. Heleen Zorgdrager en ds. Marco Batenburg meewerken.

Documentaire ‘Luther tegen Zwingli’

Wat onderscheidt lutherse, gereformeerde en ‘verenigde’ kerken en wat verbindt hen? In de documentaire ‘Luther tegen Zwingli’ ontmoeten predikanten uit deze kerken elkaar en onderzoeken overeenkomsten en verschillen. Kerkhistoricus professor Thomas Kaufmann en Margot Käßmann, voormalig voorzitter van de Raad van de Evangelische Kirche in Duitsland, duiden de ontwikkelingen. De documentaire Luther gegen Zwingli is in het Duits geproduceerd door Bibel TV en gratis verkrijgbaar.

Webinar over rol van geloof in politieke processen

Als onderdeel van haar initiatief Pathways to Peace houdt de Conferentie van Europese Kerken (CEC) samen met ‘Inclusive Peace’ een webinar over de rol van op geloof gebaseerde actoren in politieke processen met betrekking tot Oekraïne en Rusland. Het webinar vindt plaats op maandag 24 april, 15:00 – 17:30 (CET). De inschrijving voor deelname is geopend.

LWF zoekt voorbeelden van klimaatacties door jongeren

De Lutherse Wereld Federatie zoekt kleinschalige klimaatprojecten die zijn geïnitieerd en begeleid door jongeren (18 tot 30 jaar). Deze klimaatprojecten kunnen maximaal 2000 euro van de LWF ontvangen. Voorstellen kunnen tot 30 april worden ingediend. Voorwaarde is dat de jongeren via hun gemeenten verbonden zijn aan de LWF. De projecten moeten lopen van juli tot oktober 2023.

Bedreigde diersoorten tellen op kerkhoven

Parochies in heel Engeland en Wales nemen deel aan de Churches Count on Nature, een jaarlijks programma waarbij mensen kerkhoven bezoeken en de plant- en diersoorten die ze tegenkomen vastleggen.

Stichting helpt huisvestingscrisis aanpakken

De Church of England heeft een stichting opgericht om praktisch advies en begeleiding te coördineren aan kerken en bisdommen die hopen de huisvestingscrisis in hun gemeenschappen aan te pakken.

God and the Big Bang

God and the Big Bang is een nationaal onderwijsproject, georganiseerd door St. John's College aan de Universiteit van Durham (Schotland). Dit project biedt scholieren van 10-18 jaar de mogelijkheid om enkele van de grootste vragen van het leven te ontdekken, in discussie te gaan met deskundige geloofswetenschappers en in debat te gaan met hun leeftijdsgenoten.

Jeugdwerker verkozen tot Miss Duitsland

Kira Geiss uit Baden-Württemberg is de nieuwe Miss Duitsland. Het succes wil ze gebruiken voor wat haar na aan het hart ligt: ​​kerkelijk jeugdwerk. De 20-jarige won de Female Leader Award die voor het eerst werd uitgereikt.

 lees verder
 
Open Kerkendag 29 mei: doet jouw kerk mee?

Kunst en erfgoed

De derde editie van de Open Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter de stenen façades? In Nederlandse kerken is veel kunst en erfgoed te zien. Er is bijna geen ander gebouw waar je zoveel waardevols aantreft. Stichting Open Kerken hoopt dat veel Nederlanders op deze manier kunnen kennismaken met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen. 

Kerkgebouwen in het zonnetje

Stichting Open Kerken wil zoveel mogelijk mensen op een open en ongedwongen manier kennis laten maken met kerkgebouwen. Daarom zijn tijdens de landelijke Open Kerkendag op 29 mei honderden kerken geopend: katholieke, protestantse en kerken die een andere bestemming hebben gekregen. Iedereen die interesse heeft kan binnenlopen om het gebouw te bezichtigen, een praatje te maken met de aanwezige vrijwilligers of deel te  nemen aan een activiteit. De stichting hoopt dat door de openstelling karakteristieke kerkgebouwen en hun historie een keer extra in het zonnetje worden gezet. 

Meld je kerk aan

De voorgaande edities kon de stichting Open Kerken al op grote deelname van kerken uit de provincies Noord-Brabant en Zeeland rekenen. De organisatie hoopt dat tijdens deze Tweede Pinksterdag kerken uit het hele landen hun deuren openen. 

Wil je meer informatie en/of je kerkgebouw aanmelden voor deelname? Dat kan via openkerkendag.nl

Bestel vlaggen of spandoeken met de tekst ‘De kerk is open!’ of ‘Welkom in de kerk’:

Vlaggen en spandoeken: ‘De kerk is open!’ of ‘Welkom in de kerk’

22 apr 2022
 lees verder
 
Tip voor het nieuwe seizoen: theatervoorstelling over de Bijbel door Bastiaan Ragas

In Gods naam

Bastiaan Ragas (1971) werd enkele jaren geleden gegrepen door de verhalen uit de Bijbel. Via een vriendschap met ds. Ad van Nieuwpoort heeft hij zich verder verdiept in de context van deze verhalen. Hij ziet dat veel van zijn generatiegenoten er onbekend mee zijn of ze hebben afgeserveerd op grond van eenzijdige uitleg. Door het lezen en bestuderen van deze teksten is Ragas ervan overtuigd geraakt dat deze verhalen ook van onschatbare waarde zijn voor onze tijd. 

In dialoog met de zaal

In een avondvullende voorstelling gaat Ragas kriskras door de Bijbel en licht er bekende en onbekende verhalen uit. Soms schurend, altijd in dialoog met de zaal, soms kwetsbaar en confronterend. Verhalen over angst, liefde, hoop en moed. Hij verweeft zijn herkenbare, persoonlijke levensvragen met de verhalen uit de Bijbel. Hij leest voor uit de evangeliën, zingt uit de psalmen (op eigen wijze) en oreert met Spreuken. Een mede-acteur neemt verschillende rollen uit de verhalen aan en roept Bastiaan en het publiek soms tot de orde: 'Dit staat er helemaal niet, ook al is het wel altijd zo uitgelegd.' Een instrumentalist geeft muzikale ondersteuning en rijgt moeiteloos het repertoire van Elvis, spirituals, Bach en Hazes aan elkaar.

Eerlijke ontmoetingen rond Bijbelverhalen

Deze theatervoorstelling sluit aan bij het komende jaarthema ‘Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde’. Het biedt een uitgelezen kans om elkaar als gemeenteleden buiten de kerkelijke setting te ontmoeten en je te laten raken, zowel door het verhaal van een ander als door verhalen uit de Bijbel. Ga mee, neem elkaar en andere geïnteresseerden mee en stap samen in het verhaal van de voorstelling. Bastiaan moedigt door het delen van zijn persoonlijke verhaal en zijn omgang met bijbelverhalen de bezoekers aan om eerlijk naar zichzelf te kijken en van daaruit eerlijke ontmoetingen aan te gaan.

Interesse in deze theatervoorstelling?

Het idee is dat meerdere gemeenten samen een voorstelling boeken, zodat die gespeeld kan worden in een theater in de buurt. Vervolgens kunnen de organiserende gemeenten samen optrekken in de PR voor deze voorstelling. Gemeenten kunnen zelf buurgemeenten zoeken om dit mee te regelen, maar Nachtzon Media kan hier ook in bemiddelen.

Iedere gemeente betaalt 500 euro en krijgt daarvoor een groot aantal toegangskaarten. Het aantal hangt af van grootte van het theater en het aantal organiserende gemeenten. Gemeenten kunnen ervoor kiezen die gratis weg te geven of te verkopen. 

Heeft u interesse in de voorstelling? Vul dan onderstaand formulier in. Hiermee heeft u de voorstelling nog niet geboekt. U zit nergens aan vast. Uw interesse wordt gedeeld met Nachtzon Media. Zij nemen contact met u op.

Materialen

De dienstenorganisatie ontwikkelt materialen bij deze voorstelling, zodat gemeenten in aanloop naar en na afloop van de voorstelling het aangaan van eerlijke ontmoetingen kunnen stimuleren. Deze zijn vanaf juni te vinden op de website van de Protestantse Kerk.

Interesse? Vul dit formulier in!

Formulier

Voorstelling In Gods Naam

 

 lees verder
 
Doe mee: speciaal programma voor jeugdleiders tijdens EO-Jongerendag 2023

Het jeugdleidersprogramma is voor iedereen die bij het jeugdwerk in zijn of haar kerk is betrokken én met tieners naar de EO-Jongerendag komt. In een workshop krijg je tools in handen om in gesprek te gaan met tieners. Je krijgt praktisch advies, nieuwe inspiratie en je kunt vragen stellen. Gedurende de dag kun je op twee momenten meedoen. Het programma is een initiatief van Alpha Nederland, EO BEAM, HGJB, Youth for Christ en de Protestantse Kerk in Nederland. 

Extra materialen voor jeugdavond

Na je aanmelding voor het jeugdleidersprogramma ontvang je ook materiaal voor een complete jeugdavond die je in je kerk kunt organiseren voordat je naar de EO-Jongerendag komt. Zo zijn je tieners optimaal voorbereid en denken ze alvast na over het thema!

Over het thema 'Pioneers'

Het thema van de EO-Jongerendag is ‘Pioneers’. Jongeren leren om hun idealen en dromen serieus te nemen en ontdekken dat Jezus de grootste pionier aller tijden was. Want een pionier ziet de wereld niet alleen zoals die is, maar ook hoe die kan worden!

Praktische informatie

De EO-Jongerendag wordt op zaterdag 3 juni gehouden in Rotterdam Ahoy. Om deel te nemen aan het jeugdleidersprogramma is een entreeticket verplicht. 

De jeugdleiderslounge is open tussen 14.00 en 21.00 uur. Deelnemen aan de (gratis) workshop kan van 15.30 - 16.15 uur of van 17.00 - 17.45 uur.

Meld je aan voor het jeugdleidersprogramma

 lees verder
 
Beleef The Passion in de gemeente met een kijkavond

Muzikaal paasverhaal

Op Witte Donderdag 6 april vindt de 13e editie van het KRO-NCRV-programma The Passion plaats in Harlingen. The Passion brengt het paasverhaal op een vernieuwende, muzikale manier onder de aandacht van veel mensen die niet (meer) in een kerk komen.

Jaarlijks ritueel

“The Passion brengt het paasverhaal over het sterven en de opstanding van Jezus dicht bij miljoenen Nederlanders”, zegt Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie. “Het is een jaarlijks ritueel geworden waar veel mensen stilstaan bij waar het echt om draait in het leven. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de kerkgemeenschappen in het hele land. Het samen kijken van The Passion is namelijk een mooie missionaire kans.”

Gratis The Passion pakket

Organiseer daarom een laagdrempelige kijkavond waarbij mensen van buiten de kerk samenkomen om in jouw kerkgebouw live The Passion te kijken. In het pakket vind je materialen die je ondersteunen om deze avond goed te organiseren. Naast promotiematerialen zoals posters en uitnodigingen zit er een beknopte handleiding in het pakket. Hier wordt stap voor stap beschreven wat belangrijke aandachtspunten zijn. Daarnaast zitten er setjes gesprekskaarten in het pakket om na afloop van The Passion door te praten over het paasevangelie.

Bestel hier het The Passion pakket

The Passion 2023 wordt live vanuit Harlingen uitgezonden op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

 lees verder
 
Oproep: Het vakantiebureau zoekt (zorg)vrijwilligers

Verpleegkundigen met of zonder BIG-registratie, verzorgenden IG, verpleegkundigen en verzorgenden niveau 3 of niveau 2 zijn zeer welkom! Ook is er een grote vraag naar zorgvrijwilligers die nachtzorg kunnen verlenen in de vakantieweken.

Week vol warmte en aandacht

Diaconale vakanties van Het vakantiebureau zijn van onschatbare waarde. Jaarlijks genieten ongeveer 2500 mensen die niet meer gemakkelijk zelf op vakantie kunnen van een week vol warmte, aandacht en gezelligheid. Dit zijn meestal ouderen en mensen die zorg of begeleiding nodig hebben. Deze vakantieweken zijn niet mogelijk zonder de hulp van (zorg)vrijwilligers die belangeloos een vakantie begeleiden en de gasten een onbezorgde vakantieweek bieden.

Meld je aan

Ken jij iemand in je kerk die bovenstaand vrijwilligerswerk wel zou willen doen, of ben jij degene die Het vakantiebureau zoekt? Deel dit bericht in je gemeente en/of ga (zelf) mee met een vakantieweek, en ervaar de bijzondere sfeer tussen de vrijwilligers en de vakantiegasten.

Meer informatie en aanmelden: https://hetvakantiebureau.nl/vrijwilligerswerk/

Lees ook:

Diaconale vakanties: vakantiepret voor duizenden mensen met zorgvraag

 

 

 lees verder
 
Kerk in Actie start actie tegen armoede in Nederland 

Hulp op korte én lange termijn

Kerk in Actie kiest voor een duurzame aanpak in de strijd tegen armoede in Nederland. De acute nood wordt bestreden door op de korte termijn te helpen met voedselpakketten voor de Voedselbank. Voor de lange termijn werkt Kerk in Actie samen met SchuldHulpMaatje Nederland om mensen te helpen uit de schulden te komen of te voorkomen dat ze daarin terecht komen. 

Sterke groei klanten bij voedselbanken

Aanleiding voor de actie is het aantal aanvragen bij de Voedselbank dat in het afgelopen jaar met maar liefst 36 procent is gestegen, tot 120.000 personen per week. Nooit eerder zag de organisatie zo’n grote stijging in zo’n korte tijd. De Voedselbank staat elke weer weer voor de uitdaging om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Daarom hebben de protestantse gemeenten een reikende hand uitgestoken. Met de actie Samen tegen armoede verzamelen kerkelijke gemeenten door heel Nederland, gefaciliteerd door Kerk in Actie, de komende jaren extra producten voor de Voedselbank.

Nieuwe locaties SchuldHulpMaatje

SchuldHulpMaatje wil op veel meer plekken in Nederland locaties openen waar mensen met schulden terecht kunnen. Zodat ook daar mensen in schulden een Maatje kunnen krijgen die hen ondersteunt naar een leven zonder financiële zorgen. Het opzetten van zo’n locatie en het trainen van deskundige vrijwilligers kost geld. Kerk in Actie ondersteunt SchuldHulpMaatje bij het opzetten van deze locaties. Daarnaast helpen de consulenten van Kerk in Actie om geschikte locaties te vinden en brengen ze lokale kerken in contact met SchuldHulpMaatje. Samen lukt het dan meer mensen nieuwe hoop en perspectief te geven.

Duurzame aanpak

Directeur van Kerk in Actie, Jurjen de Groot: “We voelen ons geroepen om te delen wat ons gegeven is, daarom staan we als kerken juist nu op tegen armoede in Nederland, samen met onze partners SchuldHulpMaatje en de Voedselbank.” Kerk in Actie gelooft in een duurzame aanpak. Armoede ontstaat niet vanzelf en is niet zomaar weg. Met de actie Samen tegen armoede wil Kerk in Actie in elk geval voor een periode van 4 jaar helpen om iets te doen tegen de groeiende armoede in Nederland.

Lees hier hoe je als kerkelijke gemeente kunt meedoen met de actie Samen tegen armoede:

Zo doe je mee met de actie Samen tegen armoede

13 mrt 2023

 

 lees verder
 
Kaarten, postzegels, oude mobieltjes: waardevol voor het goede doel

Geld waard

Het is al van oudsher een traditie die ook nu nog actueel is: postzegels en kaarten sparen voor het zendingswerk van Kerk in Actie en de GZB (Gereformeerde Zendingsbond). Ook in 2022 bracht dit het prachtige bedrag van € 24.429,68 op. Vrijwilligers sorteren de postzegels en ansichtkaarten en verhandelen ze via verkoopadressen en (inter)nationale beurzen. Ansicht- en geboortekaartjes gaan naar verzamelaars op beurzen of worden te koop aangeboden op websites als Marktplaats. 

Wat wel en niet inleveren?

Welke kaarten kun je inleveren, en welke juist niet? We zetten ze op een rij.

Lever deze kaarten wel bij ons in:

  • ansichtkaarten (enkel kaarten, die niet in een envelop verstuurd worden)
  • geboortekaartjes
  • zelfgemaakte kaarten
  • bijzondere kaarten: Anton Pieck, Voor het kind, Stichting Kinderpostzegels

Deze kaarten kunnen we niet gebruiken:

  • dubbele kaarten
  • afgeknipte kaarten
  • kaarten die helemaal onder het plakband zitten
  • kaarten met gaten
  • kaarten waar de postzegel vanaf geknipt is. 

Oude mobieltjes, cartridges en buitenlands geld

Er zijn nog meer oude spullen die geld opleveren voor het zendingswerk. Ook oude mobieltjes en inktcartridges kun je inleveren voor het goede doel. Via het inzamelprogramma van het bedrijf Eeko ontvangt Kerk in Actie voor veel ingeleverde telefoons of cartridges een vergoeding. In 2022 bracht dit € 3.204,30 op. Daarnaast kun je ook buitenlands geld en oud Nederlands munt- en briefgeld sparen. Kerk in Actie verkoopt het aan banken, handelaars en verzamelaars.

Waar kun je inleveren?

In de meeste gevallen lopen deze acties via plaatselijke kerken in het land. Je kunt postzegels, kaarten, oude mobieltjes en cartridges inleveren bij lokale kerken die meedoen aan deze actie (zie de lijst met inleverpunten) én bij de receptie van het landelijk dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht.  

Met de opbrengst kunnen Kerk in Actie en de GZB veel mensen in nood ondersteunen. Hartelijk dank voor jouw bijdrage! 

Meer informatie:

Inzamelingsactie voor Kerk in Actie

 

 lees verder
 
Corona-adviezen zijn opgeheven. Wat betekent dat voor de eredienst?

Zo kan de handdruk door de ouderling van dienst weer worden ingevoerd. Met deze ‘hand van de gemeenschap’ geeft de ouderling van dienst aan de voorganger en de gemeente aan dat de voorganger menselijkerwijs gesproken wel alleen de kansel op gaat, maar dat de kerkenraad achter hem of haar staat. Lees hier meer over in het artikel 'Wat is de taak van de ouderling van dienst?'De collecte kan weer plaatsvinden door het doorgeven van collectezakken tijdens de eredienst. Veel gemeenten hebben de collecte vanuit hygiënisch oogpunt verplaatst naar het einde van de kerkdienst, maar liturgisch gezien is de collecte het scharniermoment tussen de preek en het avondmaal en/of de gebeden. Het advies van het moderamen luidt dan ook om de collecte - in welke vorm dan ook - tijdens de eredienst te laten plaatsvinden. Lees meer over de betekenis van de collecte in het artikel 'De inzameling van de gaven: gehoor geven aan de noodroep van de wereld'.  Bij het avondmaal kan weer uit één beker gedronken worden. Tegelijkertijd kan het moderamen zich goed voorstellen dat gemeenten inmiddels het avondmaal in aparte bekertjes een prettiger idee vinden. Liturgisch en theologisch zijn beide opties mogelijk.

Het online meevieren is tijdens de coronacrisis gebruikelijk geworden. Een goede aanleiding om te bedenken hoe mensen die de kerkdienst online volgen zo goed mogelijk betrokken kunnen worden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een heldere liturgie op de website, de mogelijkheid om thuis aan te sluiten bij het vieren van het avondmaal en collecteren via een kerk-app. 

Lees hier wat de Rijksoverheid schrijft na het vervallen van de corona-adviezen.

 lees verder
 
Zo doe je mee met de actie Samen tegen armoede

Samen tegen armoede, wat is dat precies voor actie?

Aanleiding voor de actie is het aantal aanvragen bij de Voedselbank dat in het afgelopen jaar met maar liefst 36 procent is gestegen, tot 120.000 personen per week. Nooit eerder zag de organisatie zo’n grote stijging in zo’n korte tijd. De Voedselbank staat elke weer weer voor de uitdaging om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Daarom hebben de protestantse gemeenten een reikende hand uitgestoken. Met de actie Samen tegen armoede verzamelen kerkelijke gemeenten door heel Nederland, gefaciliteerd door Kerk in Actie, de komende jaren extra producten voor de Voedselbank.

Hoe kan mijn gemeente meedoen?

Jouw gemeente kan op 2 manieren meedoen:

  1. Doe mee met de voedselpakkettenactieDe Voedselbank heeft een lijstje samengesteld van 10 producten waar landelijk altijd een tekort aan is. Vraag gemeenteleden die te doneren. Van Kerk in Actie krijg je speciale pakketdozen om deze producten in te verzamelen. Die kun je vervolgens inleveren bij je lokale voedselbank. Daar kijken ze wat ze zelf nodig hebben, de rest komt terecht op plaatsen waar de nood het hoogst is. Zo helpt jouw gemeente mensen in heel Nederland en is deze actie altijd aanvullend op wat jouw gemeente wellicht al voor de (lokale) Voedselbank doet.
  2. Meld jouw kerk aan als inzamelpunt voor voedselpakketten uit je buurtMet de voedselpakkettenactie kan iederéén uit jouw dorp, stad of wijk meedoen. Daarom worden mensen in heel Nederland dit jaar met een landelijke campagne opgeroepen een speciale, gratis tas te bestellen waarmee zij producten naar een inleverpunt in de buurt kunnen brengen. Dit kan jouw kerk zijn.

Inzamelpunt zijn betekent minimaal wekelijks op één moment de kerk openen zodat mensen hun boodschappen kunnen brengen. Dit kan een moment zijn waarop de kerk tóch al open is. Het adres van de kerk en de openingstijden worden gepubliceerd op een website waarop alle inleverpunten in Nederland staan. Let op: we publiceren deze website pas als er voldoende landelijke dekking is. Daarom kan er tijd zitten tussen jullie aanmelding als inleverpunt en het daadwerkelijk gaan functioneren hiervan. Uiteraard laten we ruim van tevoren weten wanneer de inleverpunten kunnen starten. Wellicht word je ook nog gebeld met het verzoek om inleverpunt te worden.

Meedoen met de voedselpakkettenactie van Samen tegen armoede is voor jouw kerk:

  • Een concrete, eenvoudige en directe manier om bij te dragen aan het armoedeprobleem.
  • Een manier om de betrokkenheid en inzet van gemeenteleden bij armoedevraagstuk en het werk diaconie van de diaconie te vergroten.
  • Een kans om jouw gemeente op de kaart te zetten voor mensen van buiten je gemeente en zo bij te dragen aan de maatschappelijke relevantie van de kerk in de samenleving.

Ik ben geïnteresseerd, waar vind ik meer informatie?

Structurele hulp

Met de actie Samen tegen armoede helpen we mensen ook om structureel om uit de armoede te komen. Daarvoor werken we samen met SchuldHulpMaatje. De komende vier jaar helpen we SchuldHulpMaatje om 30 nieuwe locaties te starten. Je hoort hierover later meer van je Kerk in Actie-consulent. 

Samen zijn we de kerk in actie, en staan we op tegen armoede in Nederland. Dank voor je betrokkenheid!

Lees waarom Kerk in Actie de actie Samen tegen armoede start:

Kerk in Actie start actie tegen armoede in Nederland 

13 mrt 2023
 lees verder