Dankzij Jongerenprijs komen Utrechtse jongeren ‘op adem’

Nieuwe levenskracht

Na de ziekte en het overlijden van zijn vrouw ging de Utrechtse dertiger Jan Verduijn (nu 40) door een zware periode. Hij ontdekte dat ademhalingsoefeningen en meditatie hem rust brachten in een tijd van rouw. Maar hij ervoer het als een enorm gemis om geen jonge lotgenoten te hebben. “Ik bedacht hoe mooi het zou zijn als jonge mensen een plek hebben waar ze hun zorgen met elkaar kunnen delen en nieuwe levenskracht vinden.”

Zo ontstond het idee voor Op Adem: een pioniersplek waar jongvolwassenen kunnen onthaasten. Met fysieke cursussen, gezamenlijke gezonde maaltijden en online trainingen. Jan: “Veel jonge mensen beseffen dat ze meer rust zouden moeten inbouwen. Maar terugschakelen is moeilijk. Door ademhalingsoefeningen en meditatie – een luisterende gebedsvorm – help ik hen onthaasten en Gods stem verstaan.”

Ruimte voor levensvragen

Utrechtse jongvolwassenen weten Op Adem inmiddels te vinden: verschillende groepen volgen cursussen, er is een WhatsApp-community, en meer dan 200 jongeren volgen online trainingen. “Als jonge mensen tot rust komen, komt er ruimte voor de grote levensvragen”, merkt Jan. “Bij ons kunnen ze delen waar ze op vastlopen. Dat geeft vaak een gevoel van herkenning en diepe verbondenheid.”

Jongerenprijs

Met ingang van 1 januari 2022 is Op Adem officieel een pioniersplek, verbonden aan de Protestantse Gemeente Utrecht, met betrokken steun van de Nieuwe Kerk in Utrecht. Twee jaar geleden won Op Adem een van de jongerenprijzen van fonds Kerk en Wereld. “Dat bedrag hielp ons enorm bij de start van ons online programma. Hierdoor zijn al honderden jongeren op adem gekomen.”

Fonds Kerk en Wereld wil mensen in de Nederlandse samenleving met elkaar verbinden, ongeacht geloof, kleur of achtergrond. Heb jij – vanuit christelijke inspiratie – een idee dat de wereld voor jongeren van 12-35 jaar mooier maakt? Ding mee naar de Jongerenprijs 2023! Elf initiatieven maken kans op een van de geldbedragen. Je kunt je project indienen tot 31 januari 2023. Alle deelnemers mogen deelnemen aan het Wereldverbeteraarsdiner op 19 april. Daar wordt ook bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Jongerenprijs 2023. 

Meer informatie en meedoen:jongerenprijs.nl

Lees ook:

Inschrijving Jongerenprijs Kerk en Wereld van start

13 okt 2022 Pijl naar rechts

 lees verder
 
The Passion 2023 vanuit Harlingen

Eeuwenoud verhaal

Volgens Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV, is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen, in een modern jasje met actuele elementen. “Vanuit de christelijke traditie maken we als KRO-NCRV programma’s en initiatieven waarin liefde voor de mensen om je heen een grote rol speelt. The Passion is daar een mooi voorbeeld van en maakt duidelijk dat het Paasverhaal over Jezus, dat bijna 2000 jaar oud is, nog steeds actueel is. Het brengt mensen met elkaar in verbinding, laat kijkers anders kijken en helpt een handje om het anders te doen. Nu het paasverhaal dit jaar met publiek mogelijk is willen we mensen uit heel Nederland weer samenbrengen, dat maakt het live-evenement extra bijzonder.”

Missionaire kans

De Protestantse Kerk is een van de initiatiefnemers die The Passion ook in 2023 weer mogelijk maken. Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk: “Als kerk staan we midden in de wereld. We zien The Passion als een missionaire kans om het paasverhaal te vertellen aan miljoenen Nederlanders en zoeken manieren om een vervolggesprek over de betekenis hiervan op gang te brengen.” 

Publiek

Na eerdere edities zonder publiek, verwelkomt KRO-NCRV samen met de gemeente Harlingen weer publiek bij The Passion in 2023. Burgemeester Ina Sjerps kijkt uit naar de komst van het muzikale paasevenement in de Friese stad: “Harlingen is trots dat The Passion 2023 vanuit onze mooie havenstad aan de Waddenzee wordt uitgezonden. Harlingen is dé zeehavenstad van Friesland met een monumentale binnenstad en een zeer rijke cultuurhistorie. Een evenement als The Passion past wat ons betreft bij uitstek in een culturele stad aan zee. We laten Nederland dan ook graag kennis maken met de veelzijdigheid van onze gemeente en inwoners. Wij heten The Passion én alle kijkers vanuit de rest van Nederland van harte welkom!”

Doet jouw gemeente mee? 

In aanloop naar de landelijke Passion op donderdag 6 april organiseert de Protestantse Kerk The Passion 40daagse. Gemeenten in heel Nederland kunnen hieraan meedoen door een concert en een paaswake te organiseren: een unieke kans om het paasverhaal op een laagdrempelige manier te delen in jouw dorp, stad of wijk. Doe je mee? 

The Passion 40daagse: doet jouw gemeente mee?

14 nov 2022 Pijl naar rechts

The Passion 2023 wordt vanuit Harlingen uitgezonden op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

 lees verder
 
“Mentoraat zie ik als een collegiale vorm van aandacht”

Met elkaar optrekken

Het mentoraat is een verplicht onderdeel van de permanente educatie van een predikant, kerkelijk werker of geestelijk verzorger in de Protestantse Kerk. De dienstenorganisatie bemiddelt tussen beginnend predikant en mentor. Mentor en mentorant trekken een jaar lang met elkaar op en komen ongeveer 10 à 12 keer bij elkaar. Evelyn Noltus, predikant van de Johanneskerk te Leersum, nam een jaar lang Murielle van Diepen onder haar hoede bij haar start als predikant van de Protestantse Gemeente De Ark in Reeuwijk. 

Op de foto: ds. Evelyn Noltus (links) en ds. Murielle van Diepen (rechts)

Wat houdt de rol van mentor in?

Van Diepen: “Zeker in het begin kun je als startende dominee met veel vragen rondlopen. Ook al had ik al ruime werkervaring op andere terreinen voor ik begon, het is toch heel fijn als er een ervaren predikant met je meekijkt en meedenkt. Je hoeft het dan niet allemaal alleen uit te zoeken. Met je mentor kun je alles bespreken.”

Noltus: “Ik ben al bijna 30 jaar predikant, en al vaker mentor geweest. Samen met Murielle heb ik een werkwijze uitgezocht die we allebei prettig vonden. De officiële spelregels hebben we daarbij als handvat maar niet als strikt keurslijf gebruikt. Samen bewaak je dat het hele werkveld aan bod komt.” 

Welke dingen bespreken jullie met elkaar?

Van Diepen: “In de eerste sessies bespraken we vooral de diversiteit aan taken in de gemeente. Het is goed om die samen helder te krijgen. De veelheid aan taken is het mooie van het predikantschap, maar het kan ook je valkuil zijn. De gesprekken met Evelyn maakten inzichtelijk dat ik niet veel tijd over had voor extra taken. Dat kon ik daarna ook bij mijn kerkenraad aangeven.”

Noltus: “Het maken van zo’n helder schema maakte voor jou duidelijk hoeveel je al deed. We zagen dat er niet veel rek meer in zat. Dat helpt enorm bij het richting geven aan je werk.”

Hoe zien jullie je rol als mentor en mentorant?

Noltus: “Mijn rol ervaar ik vooral als collegiale vorm van aandacht. Ik ga als ervaren predikant niet even vertellen hoe het moet, want het is haar gemeente. Tijdens de gesprekken kreeg ik zelf ook steeds een spiegel voorgehouden. De verhalen van een beginnend collega zetten je aan het nadenken: waarom doe ik het eigenlijk al zo lang op deze manier? Er is ruimte voor alles in de gesprekken: je kunt de fijne dingen maar ook alles wat je frustreert in veiligheid met elkaar delen. Alles blijft onder ons.”

Van Diepen: “Die gelijkwaardigheid en vertrouwelijkheid vond ik echt heel prettig. Evelyn ondersteunde mij in alles waar ik mee bezig was. Pastoraat, beleid, spiritualiteit en theologie, alle onderwerpen kwamen langs in de gesprekken.” 

Welke hulp krijg je vanuit de dienstenorganisatie?

Van Diepen: “De afdeling mentoraat van de dienstenorganisatie gaf mij een naam door van een mogelijke mentor. Daarna volgde een kennismakingsgesprek. Met de eerste mentor die me was voorgesteld had ik geen klik. Daar kon ik gewoon eerlijk in zijn, al voelde ik wel wat schroom om het te vertellen. De consulent mentoraat heeft me voortreffelijk geholpen. Ze vond iemand anders voor me: Evelyn. Bij haar was de klik er meteen wel. Dat is belangrijk, want je trekt toch een jaar intensief met elkaar op. Na afloop lever je je eindverslag in bij de consulent voor het mentoraat, en daarmee is de mentoraatsperiode afgerond.”

Hoe kijken jullie terug op deze tijd?

Noltus: “Ik keek altijd uit naar de momenten dat Muriëlle mijn kant opkwam. Het is heel fijn om met een frisse blik met een collega te kunnen meekijken, en tegelijk ook te kunnen reflecteren op je eigen werk.”

Van Diepen: “De mentoraatsperiode hielp me te groeien in mijn rol, maar ook in mijn zelfvertrouwen als predikant. We hebben diverse casussen besproken, en al sparrend met elkaar kwamen er allerlei handelingsperspectieven boven. Je denkt vaak in eigen paden die je zelf al hebt gevormd, maar juist de frisse blik van buiten verbreedt je mogelijkheden.” 

Welke mooie herinnering blijft?

Van Diepen: “Ik herinner me een moment midden in coronatijd. We hadden elkaar al verschillende keren online gesproken en eindelijk konden we elkaar weer live spreken. Ik was onderweg naar Evelyn en luisterde in de auto naar een cd van Coldplay. ‘Up and up, we’re gonna get it’ werd er gezongen. Er sprak voor mij zo’n hoop uit dat het allemaal weer goed zou komen. Ik vertelde het bij aankomst en Evelyn en het raakte ook haar diep.” 

Noltus, lachend: “Het inspireerde mij ook wat passende popsongs in mijn diensten te verwerken. Sommige teksten sluiten echt goed aan bij wat je deelt in de kerk.”

Iets betekenen

In de toekomst wil Murielle van Diepen zelf ook wel mentor zijn van een beginnend predikant. “Dan kan ik ook weer iets iets betekenen voor een collega die net gestart is in dit bijzondere vak.” 

Overweeg je om ook mentor te worden? Stuur dan een e-mail naar mentoraat@protestantsekerk.nl.

Lees hier meer over het mentoraat als onderdeel van de Permanente Educatie:

Permanente Educatie - Mentoraat

Pijl naar rechts

 

 lees verder
 
Pier Prins zag pensioendatum naderen en werd ambulant predikant

Ambulant predikant

Hij is de 60 voorbij, de laatste jaren van zijn werkzame leven naderen. “Dan ga je nadenken over waar je wilt wonen als je gepensioneerd bent”, vertelt ds. Pier Prins een maand nadat hij begonnen is als ambulant predikant in  Loppersum en Assen. “Ik heb 24 jaar met veel plezier in Zuid-Limburg gewoond en gewerkt, als gemeentepredikant en als geestelijk verzorger in het ziekenhuis. Maar het leek me goed om te anticiperen op de komende pensioendatum. Mijn vrouw is vervroegd met pensioen gegaan, dat maakte de mogelijkheden groter. We woonden vroeger in het noorden, we hebben er altijd contacten gehouden en er woont familie. Van een collega hoorde ik goede ervaringen over het ambulant predikantschap. Het leek me een afwisselende invulling voor de laatste jaren.”

Mobiliteitspool

Prins zocht contact met de mobiliteitspool, waar hij al over gehoord en gelezen had. “Na een informatief gesprek schreef ik een brief. Daarna volgde een sollicitatiegesprek, waar aan het eind de gemeenten Loppersum en Assen al als mogelijkheden werden genoemd. Die snelheid overviel me wel een beetje, maar ik zag het vooral ook als een nieuwe uitdaging. Er volgden gesprekken in beide gemeenten met moderamen en kerkenraad. Nu heb ik twee tijdelijke aanstellingen van 18 uur in een dorp en in een stadswijk. Fijn ook dat ik fulltime aan de slag kon.”

Voorbijganger

Een ambulant predikant wordt verbonden aan een gemeente die even geen eigen predikant heeft. Prins: “Als ambulant predikant ben en blijf je dus een voorbijganger. Maar ik investeer wel in de contacten en werkzaamheden, en verdiep me in de gemeente. Het is een onzekere factor hoe lang ik hier aan het werk zal zijn. In principe heb ik een contract voor een jaar. Mogelijk wordt het contract verlengd. Ik maak me er geen zorgen over in de context van de huidige veranderende situatie in de kerken.”

Het werk kan doorgaan

De ambulant predikant doet de reguliere werkzaamheden, met de nadruk op pastoraat en voorgaan in de dienst. Prins: “Dat past goed bij mij, ik vind het pastorale en het kringenwerk het leukste aan het predikantschap. Daar klopt voor mij het hart van de kerk.” Fijn vindt hij ook dat hij als ambulant predikant niet de hele verantwoordelijkheid op zijn schouders hoeft te nemen. “Gemeenten ervaren een ambulant predikant als steun omdat het predikantswerk door kan gaan.”

Begeleiding

De begeleiding door de mobiliteitspool ervaart Prins als positief en plezierig. “Ik heb in deze beginfase regelmatig contact gehad, en onlangs had ik een eerste evaluatiegesprek. Ook ga ik graag meedoen aan het uitwisselen van ervaringen tussen ambulant predikanten via Teams.”

Lees ook:

5 redenen om ambulant predikant te worden (of er een in dienst te nemen)

23 feb 2022 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Protestantse Kerk en Nederland Zingt organiseren 5 samenzangconcerten

Samen zingen

De samenzangconcerten krijgen het motto ‘Samen zingend naar Kerst’ en worden gehouden in 4 monumentale kerken: de Grote Kerk in Sliedrecht (15 december), de Grote Kerk inHarderwijk (17 december), de Flambou in Surhuisterveen (18 december), de Grote Kerk in Vollenhove (19 december) en de Grote Kerk in Middelharnis (23 december). Lucas Krameren Pearl Jozefzoon, begeleid door een combo samengesteld uit professionele muzikanten, zingen samen én met het publiek bekende en onbekende kerstliederen.

Lage entreeprijs

De samenzangconcerten zijn breed toegankelijk. De lage entreeprijs biedt zoveel mogelijk muziekliefhebbers de kans om erbij te zijn. Tijdens de concerten is er kort aandacht voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland, het kerstproject van Kerk in Actie.

Zingen in de kerk

Vanuit de Protestantse Kerk worden de concerten georganiseerd door Zingen in de Kerk, het muzikale programma van deze kerk. Aan Zingen in de Kerk is een groot aantal bekende en minder bekende christelijke artiesten verbonden die door kerken het hele jaar door gratis geboekt kunnen worden.

Tijdens deze concerten vinden audio-opnames plaats die ook te horen zullen zijn bij de radioprogramma's Groot Nieuws en De Muzikale Fruitmand (NPO Radio 5). In 2023 zullen erook TV-opnames plaats gaan vinden.

Kaarten bestellen

 lees verder
 
Protestantse Kerk ondersteunt initiatief ‘Warme Kamers’

Koud thuis? Kom er warm bij zitten

Door de steeds maar stijgende kosten zullen veel mensen die het financieel al moeilijk hebben thuis de verwarming uit laten en lampen niet aanzetten. Daarnaast is het prijsplafond van de energierekening pas eind januari op de rekening te voelen. Het Leger des Heils wil hen niet in de kou laten zitten en heeft vanaf 1 november jl. overdag de deuren van meer dan honderd buurthuiskamers geopend. Samen met andere organisaties zorgen ze daarmee voor warme huiskamers in ieders buurt.

Waarom 'Warme Kamers'?

De buurthuiskamers zijn elke dag open. Onder de naam 'Warme Kamers' wil het Leger des Heils ervoor zorgen dat iedereen in de buurt een plek heeft waar hij of zij naartoe kan. Om te studeren, om een gratis kopje koffie te drinken, een spelletje te spelen met je kind of gewoon een boek te lezen. De Protestantse Kerk ondersteunt dit initiatief van harte. “Het is belangrijk dat we onze naasten in nood helpen, ook dichtbij”, aldus Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. “Omdat er nog niet in iedere plaats een buurthuiskamer is doen we een oproep aan onze kerkelijke gemeenten om - indien mogelijk - een ruimte in je kerkgebouw hiervoor beschikbaar te stellen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen warm de winter doorkomt.”

Ook wat doen?

Het Leger des Heils kan alle hulp gebruiken in de buurthuiskamers. Naast ruimtes zijn er ook nog veel vrijwilligers nodig voor de ‘Warme Kamers’. Meer informatie: legerdesheils.nl/warmekamers

 

 lees verder
 
Kerk in Actie houdt opnieuw huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Helpen waar geen helper is

In Griekenland wachten nog altijd tienduizenden vluchtelingen in grote onzekerheid hun asielprocedure af. Daarom organiseert Kerk in Actie voor het derde jaar op rij een landelijke huis-aan-huiscollecte voor kwetsbare vluchtelingenkinderen in Griekenland. Directeur Jurjen de Groot: “Voor kinderen op de vlucht heeft de onzekere situatie rampzalige gevolgen. We horen van kinderen die op hun vierde al suïcidaal zijn. Kerk in Actie ondersteunt onder andere hulpprojecten van de Griekse kerk die al jaren omziet naar kwetsbare vluchtelingenkinderen in hun land. Vanuit Nederland blijven wij hen ondersteunen in dit belangrijke werk. Samen helpen waar geen helper is.”

Een beter leven

In Griekenland werkt Kerk in Actie samen met drie partnerorganisaties: Borderline op Lesbos, en Synyparxis en Apostoli, twee projecten van de Grieks-Orthodoxe kerk die vluchtelingen en daklozen op het Griekse vasteland hulp bieden. Jaarlijks komen duizenden vluchtelingenkinderen in Griekse vluchtelingenkampen terecht. Samen met de drie partners werkt Kerk in Actie in Griekenland aan een beter leven voor deze kinderen. Naast voedsel, kleding, zorg en onderwijs helpt Kerk in Actie hen op een betere plek te komen én investeert in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen. Daarnaast blijft Kerk in Actie, samen met kerken in heel het land, het onrecht aankaarten bij de Europese en Nederlandse politiek. 

Hulp voor kwetsbare groep

Afgelopen zomer bezocht Jurjen de Groot een opvanghuis voor minderjarige vluchtelingen van de Griekse kerk in Athene. “Je hart breekt als je deze jonge kinderen ziet, moederziel alleen in een vreemd land, de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt in hun ogen weerspiegeld. Er zijn zelfs kinderen van 10 jaar bij die alleen zijn gevlucht.” Hij is onder de indruk van de liefde en aandacht die vluchtelingenkinderen krijgen in de opvanghuizen. “Kinderen krijgen onderdak, eten, juridische begeleiding, maar ook taal- en computerlessen en er is tijd voor ontspannende sportactiviteiten.” Met het geld dat door collectanten wordt opgehaald kan deze hulp blijven doorgaan. De Groot: “We kiezen juist projecten uit mensen geholpen worden voor wie weinig oog is, de kwetsbare groep.”

Delen met naasten

Van 21 t/m 26 november a.s. gaan duizenden collectanten in honderden plaatsen in Nederland langs de deuren. Daarnaast kan iedereen die dat wil via kerkinactie.digicollect.nl meedoen met een online collectebus. “Kerk in Actie geeft op deze manier handen en voeten aan het delen met onze naasten”, vertelt een collectecoördinator. “Het is schrijnend om te zien hoe we in Europa omgaan met vluchtelingen, kwetsbare mensen die op zoek zijn naar een klein beetje veiligheid. Misschien is het slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar voor mensen die zo’n druppel krijgen is het heel belangrijk. De invloed die we wel hebben, moeten we benutten om iets te doen voor kwetsbare medemensen.”

Wereldwijd tegen armoede en onrecht

Kerk in Actie is het diaconale programma van de Protestantse Kerk in Nederland. De organisatie zet zich wereldwijd in tegen armoede en onrecht. De projecten van Kerk in Actie richten zich op mensen die slachtoffer zijn van rampen en conflicten, mensen die niet in vrijheid kunnen geloven en mensen die leven in armoede. Een belangrijk deel van het werk van Kerk in Actie richt zich op kinderen die in de knel zitten door oorlog, armoede of uitbuiting. Kijk ook op kerkinactie.nl/griekenland.

Lees ook:

‘Dit verhaal mag niet worden verteld’

Pijl naar rechts
 lees verder
 
Pioniersplek in Zwijndrecht een echte 'huiskamer voor de wijk'

Hoge drempel

Sinds de start zeven jaar geleden is IZB-pioniersplek het Badhuis steeds meer een huiskamer in en voor de wijk geworden, een ontmoetingsplek voor jong en oud. "We zijn begonnen vanuit de Oude Kerk in Zwijndrecht", vertelt Gerben Bremmer (33). Zelf is hij nu een jaar pionier bij het Badhuis. "Men merkte dat er een kloof was tussen kerk en wijk. De drempel naar de kerk was hoog, bijvoorbeeld als er een koffie-inloopochtend was in het kerkgebouw. Driehonderd meter van de kerk - midden in de wijk - stond een buurthuis leeg, een pand dat tot ongeveer 1970 in gebruik was geweest als badhuis. Na gesprekken tussen burgerlijke gemeente en de Oude Kerk werd de ruimte aan ons beschikbaar gesteld, mits er ook maatschappelijke activiteiten zouden worden georganiseerd." 

Ruimte om te chillen

Het begon bij het organiseren van een buurtmaaltijd, maar zeven jaar later bruist het Badhuis van de activiteiten: op maandag is er een tekencursus, op dinsdagavond linedance, op vrijdag kun je komen sjoelen. Daarnaast zijn er op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag koffie-inloopmomenten. Gerben: "We organiseren ook 'losse' activiteiten zoals een taartenbakwedstrijd en keken samen naar The Passion." Er komen veel buurtbewoners naar de doordeweekse activiteiten. "Onze wijk is een echte volkswijk, mensen houden echt van samen een spelletje doen, of een potje kaarten of biljarten. Dat kan hier allemaal." 

Kinderen en jongeren horen er in Het Badhuis helemaal bij. Bij de kidsclub kunnen kinderen knutselen, spelletjes doen of een film kijken. Op zondag is er een bijbelclub waar ze met elkaar zingen, luisteren naar een verhaal en leren over geloof, hoop en liefde. In het BadhuisForYouth is er volop ruimte om te chillen met vrienden en vriendinnen, computerspelletjes te doen en te snacken rond etenstijd. Een keer per jaar is er een buitenspeeldag voor kinderen, die wordt georganiseerd samen met het wijkplatform. Gerben: "Een geweldige dag, er doen meestal wel 250 kinderen uit de buurt mee. Op zo'n moment kunnen we echt laten zien dat we er voor de wijk zijn."

Luisteren naar elkaar

De zondagse bijeenkomsten in het Badhuis zijn iets later ontstaan. "Eerst organiseerden we een Alphacursus, en van daaruit ontstond de zondagse bijeenkomst. De mensen hadden wel behoefte aan een plek om samen na te denken over geloof, maar liever in een kleine kring. Dan luister je echt naar elkaar en kun je makkelijker delen wat je lastig of moeilijk vindt”, aldus Gerben. "Een vrouw uit Rotterdam - ze is niet gelovig opgevoed - komt ook steeds op de zondagen. Ze zegt dan: ‘Ik geloof niet, maar vindt het wel fijn om hierbij te zijn.” 

Het aangaan van relaties staat voorop bij het pionierswerk in het Badhuis. "Mensen zitten vaak helemaal niet te wachten op de kerk: ze zijn er vaak net uitgestapt. Onze missie is echt dienen uit liefde, er zijn voor de wijk. Iedereen is welkom." Gerben geniet enorm van de gezelligheid in het Badhuis. "Ik zie voor me dat God het zo bedoeld heeft om met elkaar om te gaan. De liefde die ik zelf ervaar van God in gebed, in bijbellezen, in chillen met vrienden, motiveert me om steeds weer de positiviteit ervan met anderen te delen."

Samen doen

Voordat hij pionier werd werkte Gerben in de bouw. Daar voerde hij al vaak gesprekken met mensen over geloof. "Dan zag je mensen echt enthousiast worden, maar de stap om ze mee te nemen naar de traditionele kerk was te groot. Daar wordt voor hen een andere taal gesproken, er is een andere cultuur. Dat trok mij ook naar het missionaire pionierswerk: je hebt een gemeenschap nodig om het samen te doen."

Zijn geloof is voor Gerben de motivatie om dit werk te doen. "Het geeft mij de basis waarom ik leef en adem haal. Ik krijg er handvatten uit over normen en waarden, maar ook over vergeving, genade en liefde. Geweldig om dat door te geven."

>> Meer informatie over het Badhuis op hun website en facebookpagina

De Protestantse Kerk ondersteunt het werk van pioniersplekken - zoals het Badhuis in Zwijndrecht - in heel Nederland. Nieuwe christelijke geloofsgemeenschappen waar de boodschap van het evangelie op eigentijdse manier wordt gedeeld, met ruimte voor ontmoeting en zingeving. 

Lees ook:

Pionieren in Den Haag: ‘God werkt op een verrassende manier’

11 feb 2022 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Advent en Kerst 2022: alle materialen op een rij 

Voor de kerkdienst

 • Liturgisch bloemschikken: Voor de adventszondagen en Kerst zijn prachtige voorbeeldschikkingen gemaakt die aansluiten bij het oecumenisch leesrooster. Download de brochure gratis
 • Kindermateriaal: In de seizoenspakketten voor kinder- en jeugdwerk zijn ook suggesties voor Advent en Kerst te vinden. Bekijk de seizoenspakketten van december voor jonge kinderen, oudere kinderen, tieners en jongeren.
 • Kliederkerk ‘Op reis met de wijzen’: Een programma voor een Kerst-kliederkerk over het verhaal van de wijzen uit het Oosten n.a.v. Matteus 2: 1-12.
 • Collectematerialen: hulp aan vluchtelingen staat centraal in de collecten die Kerk in Actie voorstelt in het collecterooster.

Voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Doe mee met de kerstcampagne van Kerk in Actie voor een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Dat kan op de volgende manieren:

Om uit te delen

Om naar toe te leven

Om te bezoeken

Om te kijken

 • Petrus in het land tv-special vanuit de Nederlandse kerk in Londen met Christmas Carols. Zaterdag 24 december, NPO2, 17.10 uur
 • Kerstviering met scriba René de Reuver. Zondag 25 december, NPO2, 9 uur
 • De vierdelige EO-documentaire ‘Viva L’Umanità!’ over vluchtelingen en migranten in Europa. Zondag 25 december, 1 januari, 8 januari en 15 januari, NPO2, 22.50 uur
 • Terugkijken: Petrus in het land in Griekenland, een kijkje bij het werk van de partners van Kerk in Actie onder vluchtelingen in Athene

Lees ook:

Adventskalender 2022: 'God zoekt mensen op, juist in de duisternis'

9 sep 2022 Pijl naar rechts
 lees verder
 
Tips en tijdlijn voor begroting 2023 en jaarrekening 2022

Toenemende kosten

Veel gemeenten en diaconieën buigen zich op dit moment over de begroting van 2023. In augustus jl. is de invoermogelijkheid in FRIS daarvoor klaargezet. De inleverdatum van de begroting bij je eigen CCBB is uiterlijk 15 december a.s. Gemeenten worden met klem geadviseerd om een meerjarenraming op te stellen, omdat er momenteel nogal wat uitdagingen voor kerken zijn. Het meest ingrijpend is de onzekerheid rond energiekosten, zeker als je energiecontract afloopt. De VKB besteedt er ruime aandacht aan op hun website. Ook andere kosten, zoals predikants- en preekbeurtenvergoedingen, maar vooral onderhoudskosten zullen stijgen. Het is aan te raden om het onderhoudsplan en de noodzakelijke onderhoudsvoorziening kritisch door te nemen en te baseren op kostenverhogingen. Daarnaast kan ook de opbrengst levend geld onder druk komen te staan. 

FRIS en richtlijnen

Door het invullen van de meerjarenbegroting kun je - aan de hand van verschillende scenario’s - goed naar je beleid en de uitkomsten op iets langere termijn kijken. Dan wordt duidelijk welke gevolgen deze veranderingen hebben op vermogen en liquiditeit. De getallen van één scenario uit de meerjarenraming 2022 kunnen worden gekopieerd in de begroting voor 2023. Denk daarbij aan de overboeking die in jaarrekening en meerjarenraming mogelijk moet plaatsvinden van de rekening ‘herwaarderingsreserves niet-onroerende zaken’ naar ‘herwaarderingsreserves kerkelijke onroerende zaken’. Dat werkt door in de vrije buffer. 

Er zijn verschillende toelichtingen te vinden over FRIS en de richtlijnen: 

 • Op elk FRIS-scherm kun je het vraagtekentje aanklikken.
 • Op elk FRIS-scherm kun je de handleiding aanklikken. Daar vind je informatie over FRIS, de meerjarenramingen, de richtlijnen en de kennisbank etc. 
 • Als je ‘richtlijnen GCBB’ hebt aangeklikt kun je daarna onder A-B-C-D en E met Ctrl-F zoeken op woord ‘naam’.

Voor andere vragen en verdere ondersteuning kun je terecht bij de FRIS-helpdesk via fris-help@protestantsekerk.nl

Planning jaarrekening 2022

Over een paar maanden wordt het boekjaar 2022 afgesloten. De CCBB’s zijn, mede in verband met onze ANBI-status, verplicht een strak schema aan te houden voor de inleverdatum van de jaarrekening. Uiterlijk 15 juni 2023 moeten de jaarrekeningen over 2022 ingeleverd zijn. Daarvoor moeten gemeenten intern maatregelen treffen. In onderstaand overzicht een tijdlijn, die je ook kunt afstemmen met een extern boekhoud- of accountantskantoor. 

Tijdlijn 2023

 • 28 februari 2023: afsluiting van het grootboek
 • Maart-april: verwerking van gegevens in FRIS en ontwerpen van het bestuursverslag 
 • Mei: bespreking en controle van de jaarstukken in controlecommissie, colleges en kerkenraad 
 • Juni: jaarstukken ter inzage leggen voor de gemeente 
 • Voor 15 juni: jaarrekening indienen bij CCBB
 • Voor 1 juli: gegevensverwerking op ANBI-pagina van je website* 

*In verband met het behouden van de ANBI-status van de Protestantse Kerk is het belangrijk dat de gegevens voor 1 juli 2023 op je website zijn bijgewerkt. De informatie over het functioneren van de ANBI moet jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar openbaar gemaakt worden. Lees er hier meer over. Deze tijdlijn is een advies dat je kunt aanpassen aan de vergaderdata binnen je colleges. Het is wel van belang de einddatum in acht te nemen. Alleen op goede gronden kan een verzoek tot uitstel van het indienen van de jaarrekening 2022 worden gedaan bij het CCBB. 

Lees ook:

Aandachtspunten voor jaarrekening 2022 en begroting 2023

26 sep 2022 Pijl naar rechts
 lees verder