Quotumregeling vastgesteld met aanpassingen, regeling Solidariteitskas ingetrokken  

De kleine synode onderkende tijdens de vergadering van 13 december jl. dat de nieuwe regelingen quotum en Solidariteitskas door een deel van de gemeenten en diaconieën als ingrijpend zijn ervaren en dat de nieuwe regelingen vragen, zorgen en weerstand hebben opgeroepen. Daarnaast sprak de synode uit dat voor de toekomstbestendigheid van het geheel van de kerk nieuwe regelingen noodzakelijk zijn. In het mozaïek van kerkplekken dat de Protestantse Kerk is, worden kwetsbare gemeenten en nieuwe vormen van kerk-zijn relatief het zwaarst belast. Met de nieuwe heffingsgrondslag voor het quotum worden de lasten naar draagkracht van gemeenten, dus eerlijker, verdeeld. Daarom vindt de kleine synode de invoering van de nieuwe quotumregeling noodzakelijk. 

Tegelijkertijd onderkende de kleine synode de feedback in de revisieverzoeken en is de quotumregeling op enkele belangrijke onderdelen aangepast. Het gaat om de volgende aanpassingen: 

  • Opbrengsten uit subsidies en bijdragen (groep 85 rekeningschema PKN) worden vanaf 1 januari 2025 buiten de grondslag voor quotumheffing gehouden.  
  • Baten van begraafplaatsen (groep 95.50 rekeningschema PKN) worden eveneens vanaf 1 januari 2025 buiten de grondslag voor quotumheffing gehouden.  
  • De heffing voor de Solidariteitskas blijft nog maximaal twee jaar gebaseerd op de oude regeling, namelijk 5 euro per belijdend lid.  

De quotumpercentages per 1 januari 2025 worden 3,7 procent voor gemeenten en 3,9 procent voor diaconieën (de 1,35 euro per belijdend lid vervalt).   

Solidariteitskas en kerkbreed gesprek  

De heffing voor de Solidariteitskas blijft nog maximaal twee jaar gebaseerd op de oude regeling van 5 euro per belijdend lid per jaar. Eerst wordt ruim de tijd genomen om een kerkbreed gesprek te voeren over onderlinge solidariteit tussen gemeenten en het werkzaam maken van vermogen. Dit gesprek moet leiden tot een breed gedragen visie, waarin solidariteit niet alleen een financieel verhaal is maar ook inhoudelijk een gezicht krijgt. De kleine synode realiseert zich dat een door haar genomen besluit niet automatisch voor draagvlak bij de gemeenten zorgt, en dat daar blijvend naar moet worden gezocht. Daarom geeft de kleine synode opdracht aan de dienstenorganisatie om zowel op landelijk als op (boven-)plaatselijk niveau een kerkbreed gesprek te organiseren.  

Officiële publicatie 

De officiële publicatie van de regelingen quotum en Solidariteitskas is op 10 januari per mail naar alle gemeenten en diaconieën gestuurd, en is te downloaden via protestantsekerk.nl/quotum.  

Voorlopige aanslag  

De kleine synode heeft besloten dat alle gemeenten en diaconieën in het eerste kwartaal van 2025 een voorlopige aanslag ontvangen, gelijk aan die van 2024. Nadat het Generaal College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen (GCBG) een uitspraak heeft gedaan over de bij haar ingediende bezwaren zal een definitieve aanslag worden vastgesteld waarmee de voorlopige aanslag zal worden verrekend.  

Inwerkingtreding regeling 

Een aantal gemeenten heeft een bezwaar ingediend bij het GCBG tegen de nieuwe regelingen. Vervolgens heeft het GCBG, tot het uitspraak over deze bezwaren doet, de regelingen opgeschort. Die opschorting raakt ook het besluit van december jl. De kleine synode heeft besloten dat deze opschorting voor alle gemeenten en diaconieën zal gelden om uniformiteit te bewaren. Wij verwachten dat het GCBG in de loop van 2025 uitspraak doet. Tot die tijd geldt dus ook de opschorting van het besluit van 13 december. Indien de op 13 december jl. vastgestelde regelingen door het GCBG in stand worden gehouden, worden zij na de uitspraak van het GCBG voor alle gemeenten en diaconieën van kracht. 

Bezwaartermijn  

Voor het indienen van een bezwaar of een revisieverzoek tegen het nieuwe besluit van de kleine synode van 13 december 2024 geldt een kerkordelijke termijn van 30 dagen na de datum van officiële publicatie van de regelingen. Eventuele vragen over de quotumregeling kun je mailen naar info@protestantsekerk.nl of telefonisch via 030-8801880. 

Download de officiële publicatie Quotumregeling en Solidariteitskas per 1 januari 2025

 lees verder
 
Belangstelling voor Holocaustherdenking in Zeist groeit

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers van de Holocaust en van andere genocides herdacht. Rond deze dag organiseren veel organisaties in ons land activiteiten. De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam, dit jaar op zondag 26 januari.  

Bewustzijn levend houden 

In Zeist wordt de Holocaustherdenking sinds 2022 georganiseerd. Aanleiding was de verschijning van het boek ‘Dan komen angst en wanhoop aangeslopen’ van Heleen bij ’t Vuur en Gerrit van der Vorst, waaruit bleek hoeveel Joden waren ondergedoken in Zeist. Uit het boek bleek ook dat de namenlijst op het Joods monument in het Zeister Walkartpark bij lange na niet volledig was. Er konden 51 namen worden toegevoegd aan de lijst van 102 namen.  

 "De herplaatsing van het namenmonument vormde de aanleiding voor de lokale Holocaustherdenking", vertelt Martin Slootweg, lid van de Protestantse Gemeente Zeist en jarenlang voorzitter van het 4 en 5 mei-comité Zeist. Hij stapte daarvoor zelf naar de burgerlijke gemeente, die zijn verzoek ondersteunde. Er werd al snel besloten om door te gaan met de herdenkingsbijeenkomst, en dat vindt Slootweg nu belangrijker dan ooit. “Gezien de recente gebeurtenissen in ons land is het van belang het bewustzijn over de Jodenvervolging en de Holocaust levend te houden.” 

Recht doen 

Zo’n lokale herdenking doet ook recht aan de Joodse gemeenschap, vindt Slootweg. “We betrekken hen er nadrukkelijk bij. Dat is elke keer een zoektocht. In Zeist is geen Joodse gemeenschap, maar we hebben wel contact met Joodse inwoners. Zo spreekt bij de komende herdenking Peter Blom, een oud-inwoner van Zeist. Zijn vader verbleef als kleine jongen in de Hollandse Schouwburg en wist te ontsnappen. Blom vertelt wat dat voor zijn leven heeft betekend. Jongeren van een school in Zeist vertellen over het werkstuk dat ze hebben gemaakt over Sobibor. Zo wordt het echt een plaatselijke aangelegenheid.” 

Programma 26 januari 

Er is een groeiende belangstelling voor de herdenking, ziet Slootweg. “We horen steeds meer over antisemitisme in de samenleving. Mensen komen hiernaartoe ter ondersteuning van de Joodse gemeenschap.” 

Op zondag 26 januari is er vanaf half 2 inloop in de hal van het gemeentehuis van Zeist. Om 2 uur start daar de Holocaustherdenking, waarna een stille tocht volgt naar het naastgelegen Walkartpark, naar het Joodse Monument. Rabbijn Hannah Nathans spreekt daar het Kaddisjgebed uit, ter nagedachtenis aan de overledenen. Na 1 minuut stilte worden kransen gelegd bij het Joods monument. De aanwezigen kunnen daarna zelf bloemen of een steentje leggen. Iedereen is welkom bij deze herdenking. 

Pleidooi 

Slootweg is er een groot voorstander van dat veel meer gemeenten een Holocaustherdenking gaan organiseren, liefst op een gezamenlijk moment. Plaatselijke kerken kunnen daartoe het initiatief nemen. “We zijn als Protestantse Kerk onlosmakelijk verbonden met het Joodse volk. Ik zou graag zien dat de christelijke gemeenschap meer van zich laat horen bij geluiden en daden die tegen de menselijkheid ingaan.”  

Zie ook:

Schenk aandacht aan Nationale Holocaust Herdenking in de eredienst

13 jan 2025
 lees verder
 
Schenk aandacht aan Nationale Holocaust Herdenking in de eredienst

Bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam vindt op zondag 26 januari de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats. 80 jaar geleden werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Auschwitz is hét internationale symbool van de Holocaust geworden, hoewel er vele andere concentratie- en vernietigingskampen waren. Dit jaar is het tevens 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De Protestantse Kerk zal, evenals voorgaande jaren, aanwezig zijn bij deze herdenking.  

Aandacht in de eredienst 

Wat kan de plaatselijke gemeente doen rond de Nationale Holocaust Herdenking? Ze kan uiteraard aansluiten bij de herdenking in Amsterdam. Meer voor de hand liggend is wellicht dat er op deze zondag in viering aandacht aan gegeven wordt. De meest geëigende plaats daarvoor is in het kyrie of bij de verootmoediging en schuldbelijdenis, de voorbeden en de liederen. Er kan ook een gedicht of een andere tekst gelezen worden. 

Liederen over de schreeuw om leven 

In een heftige bewerking van Psalm 22 in de bundel Psalmen anders. Aanvulling bij Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk (22b), vertolkt René van Loenen de diepe verlorenheid en wanhoop van de psalmdichter. De psalm is door de volgelingen van Jezus en in de christelijke traditie op Jezus zelf betrokken. In de psalmbundel is het allereerst een schreeuw om leven van het Joodse volk, uitgeroepen door een enkeling. 

Ook lied 22c uit dezelfde bundel zou een optie kunnen zijn, een bewerking door Roel Bosch. Daarin klinken tevens woorden van hoop en vertrouwen door. 

In de berijmde Psalm 89:17 en 18 wordt de smaad, de krenking en de hoon van het volk schrijnend onder woorden gebracht. Deze psalm loopt uit op een bede om herstel, erkenning en uiteindelijk op dank en lof. Het leven wint het van de dood. 

Een bijzonder lied is van de Joodse denker en schrijver Schalom ben Chorin (1913-1999): lied 857. Een mystiek lied, waarin God als de bron van leven ervaren wordt, tegen alle dood in. Lees op liedboek.nl een toelichting bij dit lied, en beluister het hier

Liederen over gedenken 

Lied 199 uit het Liedboek, Zingen en bidden in huis en kerk is een indringend lied, gedicht door Sytze de Vries: ‘Koester de namen die wij hier gedenken.’ Veel berijmde psalmen bezingen het woord ‘gedenken’. Hier gaat het over God die zijn volk gedenkt en niet laat vallen. Het lied loopt uit op een zegenbede: om licht en om leven.  

Psalm 89:17 is een roep om ontferming, om gehoord en gezien te worden: ‘Erbarm u over ons, wil onze smaad gedenken.’  

Of Psalm 102:6: ‘Gij zult ons verlossing schenken, Sion eindelijk gedenken.’  

Er is de belofte van een wending in Psalm 68:9: ‘Gij zult uw stad gedenken. Vorsten van verre bieden Hem terwille van Jeruzalem hun eerbied, hun geschenken.’  

Wanneer er een dienst van Schrift en Tafel is, zou lied 387 gezongen kunnen worden. ‘Als wij van de feestwijn drinken, die Gij, Heer, ons geeft, leer ons dan om te gedenken, wie een lege beker heeft.’ De Maaltijd van de Heer verbindt ons met mensen die lijden, en maakt ons alert op de wereld buiten de kerkmuren. 

Liederen over het leven krachtig oppakken 

Juist bij de Holocaustherdenking zou je ook de veerkracht van mensen naar voren kunnen halen: de Joden, Sinti en Roma die in de meest afschuwelijke omstandigheden hebben geprobeerd hun waardigheid te behouden, in verzet zijn gekomen. Ook kan gedacht worden aan de tallozen die zich met gevaar voor eigen leven om hen en anderen hebben bekommerd.

Een fraai lied dat de kracht van (Joodse) vrouwen bezingt, is lied 738: ‘Kom, zing het lied van Eva’, een vrije bewerking door Ria Borkent van een tekst van John Bell.  

Een element van gedenken is het leven krachtig oppakken. Dat komt terug in lied 827: ‘Mensen, wij zijn geroepen om te leven!’ Ook lied 992: ‘Wat vraagt de Heer nog meer van ons?’ past hierbij.  

Een tekst uit het Joodse gebedenboek 

In het liberaal joods gebedenboek Sidoer staat een afdeling ‘Jom haSjoa en 4 mei’, met een bloemlezing aan gebeden en teksten. Onderstaande tekst van Abraham Shlonsky maakt indringend duidelijk hoe de herinnering en het gedenken doorwerken tot ver in de toekomst. 

Deze eed heb ik gezworen, alles te onthouden. 

Te onthouden, niets te vergeten tot de tiende generatie, tot mijn vernedering verdwijnt tot het laatste toe, helemaal. 

Totdat ophouden geheel de slagen, de leertijd voorbij. 

Ik zweer dat  niet vergeefs ging voorbij de nacht van verschrikking, ik zweer dat ik niet  verder zal leven onveranderd, alsof ik niets geleerd had, ook nu niet. 

Kyrie 

Het kyrie is een roep tot God vanwege alle rauwheid en lijden in onze wereld, de leegte en het gemis, de pijn en het verdriet. In het kyrie zuchten de aarde en de natuur, de hele biodiversiteit mee. Het is een roep om ontferming, een verlangen dat het goed zal gaan.  

Onderstaand gebed schreef ds. Eeuwout Klootwijk. Hij is wetenschappelijk medewerker voor Kerk en Israël/joods-christelijke relaties en predikant in Vught.   

God, Onbegrijpelijk en onbeschrijfelijk is het leed vanwege de vernedering en de vernietiging  van Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog 

Onbegrijpelijk en onbeschrijfelijk het leed van deze en andere volkerenmoorden 

Onbegrijpelijk en onbeschrijfelijk het leed dat mensen wordt aangedaan omdat ze Jood zijn, of zwart, of behorend bij een minderheid, of ‘gewoon’ omdat ze anders zijn 

Niet te bevatten, niet te begrijpen - de niets en niemand ontziende haat tegen Joden, de mensonterende beeldvorming van de ander de alles onderuithalende discriminatie het verwoestende racisme 

En telkens weer staan er mensen op in alle rauwheid en verscheurdheid worden bronnen aangeboord van levenskracht, geestkracht, vitaliteit 

Telkens weer durven mensen met ongelofelijke moed op te komen voor medemenselijkheid waardigheid mededogen  

laten zij ziendat het leven sterker is dan de dood haat wordt overwonnen door liefde. en zo worden zij een teken van uw Aanwezigheid 

 lees verder
 
Diaconaal dorpsondersteuner via mobiliteitspool: 'Het is steeds weer bijzonder als mensen zich voor je openstellen’ 

Het komt in veel gemeenten voor: diakenen willen hun ogen en oren open hebben voor de hele omgeving, maar er zijn zoveel taken. Dit was ook het geval bij de diaconie van de hervormde gemeente in Kesteren. “Ik zie het als een van onze belangrijkste taken om de mensen om ons heen te dienen”, zegt diaconievoorzitter Gert Zaaijer. “Daarom willen we graag kerk zijn voor alle dorpsgenoten in Kesteren en Opheusden.”  

Eenzaamheid en armoede 

Een paar jaar geleden zette de diaconie de lijnen uit voor het beleid in de komende jaren. “We wilden ons graag meer naar buiten richten”, vervolgt Zaaijer. “Onze God is zorgzaam en genadig. Daar wilden we iets van doorgeven in onze eigen omgeving.” Het beleidsplan vormde het begin van het vormgeven van het diaconaat in en voor het dorp. Zaaijer: “Na eigen onderzoek naar waar de behoeften lagen, kozen we ervoor om met armoede en eenzaamheid aan de slag te gaan.” 

Dorpsondersteuner gevraagd 

Omdat de diaconie dit werk niet zelf erbij kon doen, ging ze op zoek naar een diaconaal werker. “We hoorden over de mogelijkheden die de mobiliteitspool biedt”, zegt Zaaijer. “Na een paar fijne gesprekken kregen we een goed advies over welk type werker bij onze gemeente past.” Met hulp van de mobiliteitspool werd een vacaturetekst opgesteld voor een diaconaal dorpsondersteuner. Gemeentelid Marije Stegerman was direct enthousiast. “Ik vond het een heel leuk concept, maar bedacht niet gelijk dat dit iets voor mij zou zijn. Toen in de week voor de sluitingsdatum van de vacature wel vijf verschillende mensen tegen haar zeiden dat dit werk ‘echt iets voor haar zou zijn’, besloot Stegerman toch te solliciteren. “Ik heb het in gebed bij God neergelegd en gevraagd of Hij het proces verder wilde leiden.” 

Handen aan het bed 

Naast Marije Stegerman waren er nog een paar sollicitanten. In de tweede ronde moest een plan van aanpak worden geschreven voor het eerste jaar, met een doorkijkje naar het tweede jaar. “Een A4'tje, dat was de opdracht”, vertelt Gert Zaaijer. “We wilden geen dorpsondersteuner die vooral bezig is met administratie, maar ‘handen aan het bed’, zoals we het diaconale werk ook wel noemen.” Het plan van Stegerman kwam als beste uit de bus. “We zagen het als bijkomend voordeel dat Marije al gemeentelid was”, zegt Gert Zaaijer. “Ze kent onze gemeente en de dorpen Kesteren en Opheusden.” 

Brede opdracht 

Stegerman is nu 12 uur per week aan de slag als diaconaal dorpsondersteuner en gaat actief op zoek naar armoede en eenzaamheid in Kesteren. “Ik neem koffie en thee mee en nodig mezelf uit bij mensen. Soms kom ik wel achter de voordeur, soms niet”, vertelt ze. “Als ik wel binnenkom, verbaas ik me erover hoe open mensen zijn.” Soms komt er een vervolggesprek. “Dan kijken we samen hoe het verder moet. Ik vraag mensen of ze hun zorgen met iemand anders kunnen delen, of dat het helpt als ik een keer per kwartaal langskom, of een bezoekvrijwilliger voor hen zoek.” 

Levensverhaal op tafel 

Dat ze een dorpsgenoot is, hindert haar niet. “Kerk en omgeving zijn vaak nog gescheiden werelden. Veel mensen van buiten de kerk kennen mij niet.” Soms voelt het als een drempel om bij ‘vreemden’ aan te bellen, maar volgens Stegerman hoort dat ongemak erbij. “We willen kerk zijn voor het hele dorp, maar vertrouwen moet altijd groeien”, zegt Stegerman. “Het gebeurt ook dat ik bij iemand aanbel en er binnen een uur een levensverhaal op tafel ligt. ‘Je weet nu meer over mij dan mijn eigen familie’, hoor ik dan.”  

Gods liefde laten zien 

Als er sprake is van verborgen armoede in een gezin, verwijst Stegerman door naar de officiële instanties. “Ik geef vooral praktische tips. We kijken samen of er nog subsidies of toeslagen kunnen worden aangevraagd, of dat kinderen bijvoorbeeld kunnen sporten via het sportfonds.”  

Mensen vragen wel eens naar haar beweegredenen om dit werk te doen. “Iemand constateerde eens: ‘Wij zijn eigenlijk anti-kerk, en toch blijf je komen.’ Het was een moment waarop ik kon vertellen waarom we dit als kerk doen. Dat we hiermee iets willen laten zien van Gods grote liefde voor mensen.” 

Mobiliteitspool ontzorgt 

Gemeenten binnen de Protestantse Kerk hebben de mogelijkheid om een aanstelling van een kerkelijk of – in het geval van Kesteren – diaconaal werker te regelen via de mobiliteitspool. De werker komt (in eerste instantie tijdelijk) in dienst van dienstenorganisatie en wordt gedetacheerd naar de gemeente. De mobiliteitspool zorgt voor de werving en selectie, en biedt personele begeleiding tijdens de aanstelling. Gert Zaaijer is blij met de hulp van de mobiliteitspool: “We zijn dankbaar dat Marije een goede werkgever heeft en dat wij als diaconie ontzorgd zijn. Ik kan dit gemeenten die diaconaal aanwezig willen zijn in hun omgeving van harte aanbevelen.” 

Marije Stegerman geniet enorm van haar werk als dorpsondersteuner. “Het is mooi om iets te kunnen betekenen voor de naasten om de hoek”, zegt ze. “Ik vind het elke keer weer bijzonder als mensen zich openstellen voor een vreemde aan de deur.”  

>> Vaak zien gemeenten op tegen de formele rol als werkgever, terwijl er wel wensen en mogelijkheden zijn om met hun diaconaal geld (diaconaal) werkers te financieren. De mobiliteitspool helpt. 

Lees ook het verhaal van Tonn den Otter, diaconaal werker in de Protestantse Gemeente Brielle:

Diaconaal werker via mobiliteitspool: "Tonn geeft onze kerk een gezicht naar buiten"

2 okt 2024

 

 lees verder
 
Nieuwe liedbundels

Psalmen

 

De Nieuwe Psalmberijming 

Een nieuwe, eigentijdse berijming door diverse auteurs van alle 150 psalmen op de klassieke Geneefse melodieën.KokBoekencentrum, ISBN 9789043535762, € 24,99 

Nieuw berijmd 

In 'Nieuw berijmd', 25 psalmen en lofzangen deelt Enny de Bruijn 25 van haar nieuwe psalmberijmingen. KokBoekencentrum, EAN 9789043541275, € 14,99 

Psalmen anders 

Aanvulling van ca. 100 varianten bij de 150 psalmen bij Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk. Enkele psalmen hebben een nieuwe tekst gekregen, bestaande uitwerkingen nieuwe versies (voor kinderen, van over de grens). Liedboek BV, ISBN 9789491575204, € 19,90 

Weerklank

Behalve de psalmen bevat deze bundel een keur aan liederen voor de gereformeerde gezindte, uit de kerk van alle tijden en uit een brede waaier van recentere uitgaven. KokBoekencentrum, ISBN 9789023968580, € 29,99 

 

Overig

 

Adem in ons 

Herziene en aanzienlijk uitgebreide bundel Taizéliederen: Nederlandse vertalingen en solo’s bij 125 veelgezongen liederen uit Taizé, aangevuld met 23 nieuwe liederen die sinds 2008 in Taizé zijn ontstaan. KokBoekencentrum, ISBN 9789043532228, € 23,99 

De weg die je goeddoet  

350 oudere en nieuwe liederen voor de liturgie, door Andries Govaart, zijn gebundeld. Een uniek onderdeel vormen de pelgrimsliederen, zegeningen, en hymnen bij heiligenfeesten. Skandalon, ISBN 9789493220164, € 42,50  

Een vogel is er thuis 

Bundel van schrijver en dichter Ria Borkent met een waardevolle selectie van 223 liederen van haar hand, met bijpassende melodieën.  KokBoekencentrum, ISBN 9789043539548, € 29,99 

Gemeenschap van Christus zingt 

Moderne compilatie van 270 (kerk)liederen met hun melodie, met teksten van o.a. Sytze de Vries en René van Loenen. Ook andere Nederlandstalige liederen en enkele Afrikaanse, Aziatische, Spaanstalige en Taizé-liederen. Veel liederen zijn in meerdere talen afgedrukt. Begeleidingsbundel apart verkrijgbaar. Skandalon, ISBN 9789493220133, € 32,50 

Global Achtliederbuch 2024

Ter herdenking van de 500ste verjaardag van het eerste Lutherse gezangboek, het Achtliederbuch uit 1524, verscheen het Global Achtliederbuch 2024.  Meer informatie op Global Songbook

In wind en vuur 

Het driedelige In wind en vuur brengt de schat van de 352 liederen van Willem Barnard voor het eerst bijeen en licht ze uitgebreid toe. Skandalon, ISBN 9789083041988, € 99,- 

Laat de liefde je dragen

33 nieuwe liederen van theoloog en musicus Job de Bruijn die direct aansluiten bij het dagelijks leven, bij levenservaringen en levensmomenten. Te bestellen bij Job de Bruijn via j.g.debruijn@ziggo.nl, € 15,00. 

Nader tot jou 

Een bundeling ‘toegankelijke liederen voor gewone mensen die zoeken naar de zin van hun bestaan’ van Marten Kamminga, eenvoudig van taal en toon en aansluitend bij verhalen uit de Bijbel. Eigen uitgave, € 29,95 

Zangen van zoeken en zien 

Voor kerken en geloofsgemeenschappen die zoeken naar vernieuwing in taal en muziek: deze bundel biedt hiervoor inspiratie in maar liefst 750 liederen. KokBoekencentrum, ISBN 9789043525862, € 32,99 

 lees verder
 
Paasgroetenactie 2025: stuur gedetineerden een bemoedigende groet met Pasen! 

Een kaartje met Pasen

Ieder jaar worden via de Paasgroetenactie vanuit het hele land tienduizenden paaskaarten naar gevangenissen gestuurd. Ook in de Veertigdagentijd 2025 organiseert de Protestantse Kerk deze actie om gedetineerden een kaartje te sturen met Pasen. Het thema van dit jaar is 'Als nieuw.'

Bestel paasgroetenkaarten

Het ontvangen van een paasgroet doet goed. Gevangenen realiseren zich dat er mensen zijn die zich inleven in hun situatie. “De vrouw die dit geschreven heeft, kent mij helemaal niet en toch krijg ik deze kaart,” was de verbaasde reactie van een vrouwelijke gedetineerde toen ze een paasgroet ontving. 

Kunstwerk op de cover van de paasgroetenkaart 2025: ' Het graf is leeg, Jezus leeft! Zijn opstanding maakt ons leven als nieuw.'  Deze afbeelding is gemaakt door een gedetineerde man in Veenhuizen.

Handvol liefde

Gerry van Wijngaarden, samen met Jeannette de Groot coördinator van de actie, weet hoe belangrijk het ontvangen van post is voor gevangenen. “Een gedetineerde zei eens: ‘Geef me het gevoel dat ik er mag zijn. Een beetje mededogen, een handvol liefde, meer niet.’ Post ontvangen is voor gevangenen een van de weinige verbindingen met ‘buiten’. Jezus zelf gaf ons de opdracht om te zien naar gevangenen.”  

Bij de paasgroetenkaart ontvangen gedetineerden een extra kaart met postzegel om zelf naar iemand te sturen. De afbeelding van het lege graf is gemaakt door een gedetineerde man in Veenhuizen.  

Er wordt altijd dankbaar gebruik gemaakt van die extra kaart. "Een man was zo blij met zijn kaart, hij had zijn familie nog niet kunnen bereiken en had geen geld voor een telefoonkaart. Hij had gebeden om een oplossing en de kaart voelde voor hem als gebedsverhoring". In dit korte filmpje wordt uitgelegd waar je de groet schrijft en de postzegel plakt. 

Centrale verzending

Nadat gemeenteleden de groeten op de kaarten hebben geschreven, zamel je ze weer in en stuur je ze in een verzamelenvelop naar het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht. De kaarten worden daar gesorteerd, verdeeld en verzonden naar gevangenissen en tbs-klinieken in Nederland en in het buitenland. De verzending naar de penitentiaire inrichtingen komt voor rekening van de Protestantse Kerk. De paasgroetenkaarten kunnen tot uiterlijk 7 maart 2025 naar dit adres worden ingezonden.  

Bestel paasgroetenkaarten

Vragen

Alle informatie over de Paasgroetenactie is te vinden op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie. Kijk eerst bij de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Mail naar info@protestantsekerk.nl of bel 030 - 880 1880. 

Lees meer:

Paasgroetenactie

 lees verder
 
Jubileumjaar voor geloofsbelijdenis van Nicea 

Volgens scriba René de Reuver markeert de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel de eenheid van de kerk: “Als we deze geloofsbelijdenis uitspreken staan we dus ‘als kinderen van één Vader’ in een 1700 jaar oude, wereldwijde kring van gelovigen. Niet voor niets begint deze geloofsbelijdenis met ‘Wij geloven…’. De Reuver verwijst hiermee onder andere naar het tweede hoofdstuk van de visienota

Op de website van de Protestantse Kerk is via deze pagina meer te lezen over de geloofsbelijdenis, met daarbij een verwijzing naar een uitgebreid achtergrondartikel daarover. 

Activiteiten 

Het komende jaar zal op verschillende manieren aandacht gegeven worden aan de geloofsbelijdenis, waaronder op 16 mei tijdens de oecumenelezing in de Geertekerk in Utrecht en op 14 juni tijdens de oecumenische dienst in de Sint-Janskerk in Gouda. 

Op de website van de Raad van Kerken is een uitgebreid agendaoverzicht te vinden met activiteiten rondom Nicea. 

Week van Gebed 

Daarnaast roept de Raad van Kerken op, om op zondag 19 januari, aan het begin van de Week van Gebed, in de diensten aandacht te schenken aan de geloofsbelijdenis. Het motto van de gebedsweek is dit jaar ‘Ja, ik geloof’.  

De Reuver: “Laten we zeker ook dit jaar onze eenheid in Christus, met al onze onderlinge diversiteit, veelkleurigheid en ook spanningen, belijdend vieren.” 

Lees ook:

Als kinderen van één Vader: Nicea 1700 jaar

 lees verder
 
Nieuwe serie vergaderopeningen: ‘Hoopvol kerk-zijn in een seculiere tijd’

Wat te verwachten?

Elke opening in de serie bestaat uit twee delen: een casus die als startpunt dient en een reflectie daarop voor verdere verdieping. Het doel is om kerkenraden te ondersteunen in hun zoektocht naar hoopvol kerk-zijn en om hen te helpen zich te bezinnen op hun visie en positie. De theologie van Andrew Root speelt hierbij een belangrijke rol, wat een extra laag van inspiratie toevoegt. 

Achtergrondartikel: Wie is Andrew Root?

 

Hoe is de serie ontstaan?

Het idee voor deze serie kwam voort uit de classis Utrecht, waar intensief wordt gewerkt met de theologie van Andrew Root. Classispredikant Trinette Verhoeven: "Ons wereldbeeld verandert. In het verleden was het nog heel gewoon te geloven in bovennatuurlijke zaken. Tegenwoordig is dat een uitzondering, ook voor mensen in de kerk. Volgens Root is dat de crisis van de kerk. De krimp is maar een afgeleid probleem. Root daagt ons uit de ogen te openen voor een God die handelt in deze wereld. De vergaderopeningen die aansluiten bij de theologie van Root, willen juist dat: voorbij de sores van de kerk teruggaan naar de essentie."

De serie is geschreven door Peter Bakker, Gerrit van Dijk, Leo Oosterom, Martin Snaterse, Wim Vermeulen en Trinette Verhoeven. De bijbehorende illustraties zijn verzorgd door Linda Verholt. 

Bekijk de vergaderopeningen

De eerste vijf openingen in deze serie zijn hier te vinden. De serie bestaat uit twaalf openingen. Om de vier weken wordt er nieuwe opening gepresenteerd in de wekelijkse nieuwsbrief van de Protestantse Kerk.

 lees verder
 
Nieuw als ambtsdrager? Vier tips om goed te beginnen!

1. Maak een frisse start

Begin je ambt vol vertrouwen! Meld je aan voor deze handige serie van drie e-mails boordevol informatie en inspiratie, afgestemd op jouw ambt. Vraag ook het welkomstpakket aan en start goed voorbereid.

Meld je aan voor deze frisse start!

2. Ontdek jouw taken

Benieuwd wat jouw rol precies inhoudt? In onze artikelenreeks lees je alles over de taken, kansen én valkuilen van jouw ambt.

Wat is mijn taak?

Pijl naar rechts

 

3. Volg een cursus

Verdiep je in je verantwoordelijkheden en ontmoet andere ambtsdragers tijdens korte, online trainingen. Iedere maand zijn er cursussen voor:

Voorzitter kerkenraad | Scriba | Diaken | KerkrentmeesterOuderling | Jeugdouderling en jeugddiaken

4. Een 'startpagina' per ambt

Vind alles wat je nodig hebt op één plek. Voor elk ambt is er een overzichtelijke startpagina gemaakt. Voeg hem toe aan je favorieten, zodat je altijd snel toegang hebt.

 

 lees verder
 
Laat deze week je mening nog horen over de toekomst van kerkelijk jeugdwerk 

René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, zei hier eerder over dat dit “grote gevolgen voor de kerk” heeft. Volgens hem is het daarom goed dat kerkleden dit standpunt duidelijk maken via de internetconsultatie van de rijksoverheid voor nieuwe wet- en regelgeving. De einddatum van deze consultatie is dinsdag 7 januari. 

Oproep tot gebed 

Onder andere MissieNederland en de HGJB roepen op tot gebed voor alle vrijwilligers, de kinderen en jongeren in het jeugdwerk en voor de bloei van het jeugdwerk in de kerken en gemeentes. Op hun website schrijven ze daarover het volgende: “Bid voor onze overheid, voor de beleidsmedewerkers en politici die met dit wetsvoorstel bezig zijn. Bid om wijsheid en dat angst en wantrouwen mogen wijken.” 

Petitie 

Naast de hierboven genoemde internetconsultatie, is het ook mogelijk om een petitie te ondertekenen die door het IKC is gestart. 

Lees ook:

Scriba René de Reuver: “Kom op voor onze godsdienstvrijheid”

17 dec 2024
 lees verder